'Argon geen alternatief voor CO2 bij verdoving

13 augustus 2012 Lucien Joppen

DOETINCHEM - Het verdoven van dieren met het gas argon in plaats van CO2 is niet diervriendelijker, zo stelt de Animal Sciences Group (ASG).

DOETINCHEM - Het verdoven van dieren met het gas argon in plaats van CO2 is niet diervriendelijker, zo stelt de Animal Sciences Group (ASG).


De ASG verklaarde dit deze week tijdens een hoorzitting in de Kamer. Volgens Varkens in Nood zou verdoving met argon minder pijn en afkeer bij de te slachten dieren veroorzaken dan met CO2.


Volgens Bert Lambooij van ASG wijst Engels onderzoek uit dat kippen bij gebruik van argon heftige spierkrampen krijgen als ze nog bij bewustzijn zijn. Datzelfde zou ook gelden voor varkens. Bovendien is het edelgas argon duur en slecht verkrijgbaar.


Verdoving ontoereikend

Volgens Lambooij's collega Marien Gerritzen heeft het evenmin zin om het percentage CO2 te verhogen. Gerrritzen stelde dat een hoger percentage  dan 85 procent moeilijk haalbaar is. Bovendien treedt bewusteloosheid nauwelijks eerder in, zo meldt agd.nl.


Begin deze maand kwam ASG naar buiten met een onderzoek waaruit bleek dat de verdoving van slachtkippen - electrocutie in een waterbad - in veel gevallen ontoereikend is.


Lees ook:

Slachtkip is vaak nog bij kennis (5 mei 2009)

Kamer krijgt beelden verdoven varkens (20 april 2009)

CO2 voldoet beste als verdovingsgas (2 april 2009)

Onderzoek bevestigt Vion in methode verdoving (2 april 2009)


Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:

Alle artikelen over verdovingen

Altijd op de hoogte blijven?