Antibiotica in kippenvlees sneller aangetoond

13 augustus 2012 Tom van der Meer

WAGENINGEN - Rikilt, het voedselveiligheidsinstituut van Wageningen UR, ontwikkelt een snellere test om antibiotica in vlees op te sporen.

WAGENINGEN - Rikilt, het voedselveiligheidsinstituut van Wageningen UR, ontwikkelt een snellere test om antibiotica in vlees op te sporen.


Bestaande tests komen pas na 12 uur met de uitslag, terwijl de nieuwe al na 3 uur uitsluitsel geeft.


Wageningse en Finse onderzoekers beschrijven in het novembernummer van het Journal of Agricultural and Food Chemistry hoe ze de bestaande test geschikt hebben gemaakt om snel tetracyclines in kippenvlees aan te kunnen tonen.


Licht geven

De test werkt met een bacterie die zeer gevoelig is voor tetracyclines. Als deze bacterie het antibioticum aantreft, geeft deze licht.


De methode bleek al eerder bruikbaar om tetracyclines in melk en vis aan te tonen. Nu gaf het ook goede resultaten bij geprepareerde kipfilets.


De onderzoekers willen de methode nu verder perfectioneren zodat deze ook in de routine van kipppenslachterijen toegepast kan worden.


Lees ook:

Meer salmonella bij grote kippenslachters (14 november 2008)

Twee derde kip Belgische super 'slecht' (27 oktober 2008)

Protozoa in slachterijen gevonden (9 oktober 2008)

Skal vindt antibiotica in biovlees (30 juni 2008)

Forse daling vleesalerts EU (3 juli 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over antiobiotica

Altijd op de hoogte blijven?