Afgeschoten herten naar poelier Amsterdam

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag. Slagerij Ter Weele in Oene heeft het aanbod van Staatsbosbeheer geweigerd.

Staatsbosbeheer moet in opdracht van de provincie Flevoland ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Daar is de dienst deze week mee begonnen. Er zijn tot nu toe enkele tientallen herten gedood.

Merendeel afgeschoten herten voor consumptie

Een deel van de dode herten blijft in het natuurgebied liggen als prooi voor ander wild. Zieke dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Maar het merendeel van de herten wordt verkocht voor consumptie, omdat het volgens Staatsbosbeheer niet duurzaam is om goed vlees zomaar weg te gooien. Er wordt nog gezocht naar een goed doel om vlees aan te schenken.

Ter Weele weigert vlees

Slagerij Ter Weele in Oene heeft ook van Staatsbosbeheer het aanbod gekregen om het hertenvlees te gaan verkopen. Ter Weele verkoopt liever Veluws wild en zit ook niet op protesten te wachten. 'Niet dat de herten uit Flevoland niet van goede kwaliteit zijn, maar Veluws wild is nu eenmaal ons paradepaardje. En daarnaast ging het me ook om de hoeveelheid. Als wij in een week 100 tot 150 herten krijgen, kunnen we dat gewoon niet verwerken. En ja, ik zit ook niet te wachten op protesten voor mijn winkel', vertelt eigenaar Herman ter Weele aan De Stentor.

Koelinstallatie in de Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen is een koelinstallatie geplaatst. Een gedood hert wordt ontwijd (van de ingewanden ontdaan) en in de koeling geplaatst. De poelier haalt de kadavers op en laat ze een tot twee weken besterven, zoals altijd gebeurt met geschoten wild. Daarna keurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) elk dier. Goedgekeurd vlees wordt daarna verwerkt voor de verkoop.

Staatsbosbeheer houdt naar eigen zeggen geen geld over aan de hertenverkoop.

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wildbarbecue

Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wildbarbecue

Zaterdag 15 oktober vindt de eerste editie van het Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wildbarbecue plaats in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Gastropedia en Stichting Nationaal Park De Hoge Veluwe organiseren het evenement samen met de World Barbecue Association.

‘Mensen kiezen vaker  bewust voor wild’

‘Mensen kiezen vaker bewust voor wild’

Als het buiten guur en koud wordt, start het traditionele wildseizoen. Toch is ook de rest van het jaar veel wild beschikbaar. Thomas van Meel pleit voor meer soorten wild in de slagerstoonbank. “Als slager kun je je goed onderscheiden met wild.”

Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ 2022

Eerste editie Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ 2022

Gastropedia en Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseren in samenwerking met de WBQA het Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ. De eerste editie van deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 15 oktober 2022 in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.