De Verenigde Amsterdamse Slagersorganisatie (VAS) bestaat vijftig jaar. Om dat te vieren wordt er dit jaar groots uitgepakt tijdens de dertigste – en laatste –editie van de VAS-beurs, die op 25 en 26 september plaatsvindt in Food Center Amsterdam. 

De jubileumeditie van de VAS-beurs staat onder meer in het teken van (gratis) eten en drinken. Zo kan de bezoeker bij de gezamenlijke stand van varkenshouderij Heyde Hoeve en grossier Hems terecht voor een hamburger en een hotdog. Groothandel Agterberg Vleeswaren, die dit jaar ook zijn 50-jarig bestaan viert, bereidt broodjes halfom en warme beenham.

Vleesgroothandel Peter Konijn bouwt op de beursvloer een kleine worstmakerij, waar live varkens worden verwerkt tot diverse producten, zoals spareribs van de barbecue. Op het horecaplein krijgt de dorstige bezoeker een (non)alcoholisch drankje geserveerd. “Kortom, het belooft een groots spektakel te worden,” vat VAS-voorzitter John Bakker samen. “Tijdens de beurs gaan we ook nog ieder uur een dinerbon van 100 euro verloten onder de bezoekers. We hopen dat er nog lang gesproken gaat worden over deze beurs.” 

Bezoek de VAS-beurs
Slagers die een bezoek willen brengen aan de VAS-beurs kunnen zich (gratis) aanmelden via www.slavakto.nl.

Stoppen

VAS-voorzitter John Bakker. VAS-voorzitter John Bakker. (© VAS)

De dertigste editie van de beurs wordt het laatste grote wapenfeit van de jubilerende slagersorganisatie. Met ingang van 2024 wordt de VAS opgeheven. “Het aantal leden loopt al jaren terug,” legt Bakker uit. “Toen de VAS vijftig jaar geleden werd opgericht hadden we bijna vierhonderd leden, nu hebben we er nog 74. Er is geen nieuwe aanwas. We willen stoppen nu de organisatie nog financieel gezond is. Daar komt bij dat ik volgend jaar met pensioen ga en het is lastig een opvolger te vinden.”

De VAS werd in oktober 1973 opgericht om de belangen van ambachtelijke slagers te behartigen. In het begin werden vooral Amsterdamse slagers lid, later sloten ook slagers uit de rest van Nederland zich aan bij de organisatie. Het kantoor was in de beginjaren gevestigd in het abattoir aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost, in de jaren 80 verhuisde de VAS naar Food Center Amsterdam. Beide locaties werden drukbezocht door aangesloten slagers, weet Bakker: “Een groot aantal leden kwam elke week samen en vaak kwamen ze tussendoor ook nog langs. Om vlees in te kopen en met elkaar een bakkie koffie te drinken. Er was toen veel meer samenhang onder slagers. Tegenwoordig gaat alles via groothandels en leveranciers. Verpakkingen, salades: alles wordt bezorgd. Als slager kom je de deur niet meer uit.”

Gezonde ontwikkeling

VAS beursvloer (© VAS)

Oudere slagers missen dat contact, zegt Bakker. Zelf ziet hij de veranderingen in de slagersbranche als goede ontwikkelingen, die passen bij de tijd. “Vroeger liepen er honderd slagers door het slachthuis. Tegenwoordig gaat het er een stuk hygiënischer aan toe.” Ook het feit dat de opkomst bij vergaderingen van de VAS sterk is teruggelopen vindt Bakker begrijpelijk. Enkele decennia geleden was het gebruikelijk dat de vergadering werd bezocht door ongeveer 150 leden. Bakker: “Nu zijn we al blij met vijf man. Jongeren werken veel meer met internet en sociale media. De mentaliteit verandert, dat is een gezonde ontwikkeling.”

Bij de VAS konden de leden de afgelopen vijftig jaar terecht voor een groot en actueel cursusaanbod en diverse informatieve avonden. Thema’s varieerden van wild, maaltijden en vegetarische producten tot een cursus ‘Hoe begin ik een slagerij’. Voor Bakker zijn dat hoogtepunten in zijn 22 jaar als secretaris van de VAS. “We konden onze leden echt helpen. De ene keer hielpen we jongelui die een eigen bedrijf wilden starten en de andere keer slagers die wilden stoppen.”

Vakwedstrijden

VAS beursvloer vakwedstrijd (© VAS)

Een ander onbetwist hoogtepunt is de beurs, die in het begin jaarlijks, later om het jaar en daarna eens in de drie jaar werd georganiseerd. Bezoekers maken op de beursvloer kennis met de unieke producten van de vele exposanten. Ook de vakwedstrijden zijn een belangrijk onderdeel van de VAS-beurs. Ongeveer 1400 producten worden in twee dagen gekeurd door de jury. Dat vereist een grondige voorbereiding, weet Bakker, maar het is altijd de moeite waard. “Bij de prijsuitreiking heb ik flinke mannen gezien met tranen in hun ogen.” 

Inmiddels worden de vakwedstrijden al een jaar of twintig door Bakker georganiseerd. Voor die tijd leek dat voor Bakker geen voor de hand liggende carrièrekeuze. “Ik kwam niet uit de slagersbranche,” zegt Bakker. “Voordat ik bij de VAS aan de slag ging was ik vrachtwagenchauffeur. Ik heb ervan staan te kijken hoe gepassioneerd de juryleden en de andere betrokkenen uit de slagerswereld zijn. Ze staan altijd klaar om te helpen bij de vakwedstrijden, ook op een drukke zaterdag. Dan doen ze echt uit liefde voor het vak. Zonder de inzet van deze mensen kunnen de vakwedstrijden niet bestaan. Ik hoop dat die liefde en inzet blijven bestaan.”

logo VAS ZAS

VAS-ZAS
Cruquiusweg 1
2102 LS Heemstede
06-24624574
www.vas-zas.nl

Altijd op de hoogte blijven?