‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

Arie Bakker_VLM 8-2021

Arie Bakker (20) was bezig met een opleiding robotica toen corona zijn intrede deed. Omdat hij tijd over had, werkte hij veel bij Meesterslager Arie Bakker, de slagerij van zijn vader in Alblasserdam. Zo ontdekte Arie dat hij verder wil in het slagersvak. Hij gaf de robotica op, volgde de opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO-vakopleiding food en is nu bezig met de nieuwe opleiding Traiteur. “Eindproducten zijn de toekomst van de slagerij.”

Foto: Arie Bakker

Corona zorgde er vorig jaar voor dat Arie Bakker tijd genoeg had. Hij kon niet naar school, dus besloot hij zijn vader in de slagerij te gaan helpen. Daar konden ze extra handjes goed gebruiken. “Ik had al een bijbaantje in de slagerij, maar was vooral bezig met de marketing”, vertelt Arie. “Het slagersvak leerde ik pas echt kennen toen ik mee ging werken in de winkel. Toen wist ik: hier wil ik in verder. Vooral de vernieuwingen in het vak spreken me erg aan. Je kunt steeds inspelen op de laatste trends, met nieuwe producten, etiketten en verpakkingen. Het is mooi om te zien hoe enthousiast klanten daarvan worden.”

Omdat Arie meer over vlees wilde leren, volgde hij de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO. Dat leverde hem veel kennis en vaardigheden op, maar veel collega’s hebben die kennis ook in huis. “Daarom wilde ik me specialiseren”, zegt hij. “Ik ben begonnen met de mbo 3-opleiding Traiteur, die je opleidt tot traiteur in de breedste zin van het woord. Ik leer alles over bereidingstechnieken, producten en maaltijden ontwikkelen. Belangrijk, want gemak gaat een steeds grotere rol spelen bij klanten. Wil je als slagerij toekomstbestendig zijn, dan is het aanbieden van maaltijden en andere gerechten noodzakelijk. Wij zijn begonnen met stamppotten, maar inmiddels verkopen we ook pizza’s en pokébowls.”

Die brede aanpak levert de slagerij veel op. Zo gaat bijvoorbeeld de gemiddelde besteding van klanten omhoog. “Natuurlijk blijven de pondjes gehakt bij de slagerij altijd, maar het eindproduct wordt ook steeds belangrijker”, zegt Arie. “Daar sluit de opleiding Traiteur goed bij aan. Het bevalt me prima. We zijn nu bezig om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen en producten en smaakcombinaties te leren kennen. Elke week heb ik een schooldag, die voor minstens de helft uit praktijk bestaat. Je gaat dus meteen aan de slag met bereiden. Hiervoor was ik geen fan van koken, maar deze opleiding heeft de kok in mij wakker gemaakt. Mijn klasgenoten komen bovendien uit verschillende branches en iedereen werkt op zijn eigen manier. Dat is ook heel leerzaam.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Lees ook
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

Slavakto vindt plaats op 4 en 5 oktober

Slavakto vindt plaats op 4 en 5 oktober

Najaar 2022 vindt de slagersvakbeurs Slavakto weer plaats. Op 4 en 5 oktober opent de Werkspoorkathedraal in Utrecht de deuren voor twee dagen lang inspiratie, innovatie en ontmoeting. Het thema is ‘De wereld aan je voeten’.

Amsterdamse slagerij Woorts stopt

Amsterdamse slagerij Woorts stopt

Na 57 jaar stoppen slagers Piet en Peter Woorts ermee. De slagerij verdwijnt niet uit de Maasstraat in Amsterdam. Vader en zoon vonden een opvolger in slager Arend ten Wolde. Hij zet het bedrijf onder zijn naam voort.