‘Opleiding bereidt me voor op overnemen van familiebedrijf’

Lieke Savelkouls_SVO

Twintig jaar geleden begonnen haar ouders Vers Vleesboerderij Savelkouls, een boerderijwinkel met een varkensboerderij en slachterij. Lieke Savelkouls (25) ging eerst een andere richting op, maar na een tijdje begon het toch te kriebelen. Ze gaat het bedrijf alsnog overnemen en volgt daarom nu de opleiding Bedrijfsleider vers bij SVO vakopleiding food.

Foto: Lieke Savelkouls

Lieke vond het vroeger leuk om mee te helpen in de boerderijwinkel van haar ouders, maar ze had nog geen plannen om het bedrijf over te nemen. “Mijn ouders lieten me vrij in wat ik wilde gaan doen”, vertelt ze. “Ik besloot communicatie te gaan studeren en ging aan de slag op de marketingafdeling van een supermarktketen. Tot er opeens een plek vrij kwam in het bedrijf van mijn ouders. Toen dacht ik: als ik ooit in wil stappen, dan is dit het moment. Inmiddels ben ik vennoot en is het de bedoeling dat ik het bedrijf over een tijdje overneem.”

Vers Vleesboerderij Savelkouls bestaat bijna twintig jaar. Liekes vader is varkensboer en hij wilde meer verdienen aan zijn varkens. Daarom opende hij samen met zijn vrouw een boerderijwinkel met een slagerij en later ook een slachterij. “De winkel is uitgegroeid tot een complete zaak met een groot assortiment”, zegt Lieke. “We hebben net verbouwd en we bieden nu ook volop verse maaltijden. We verkopen varkensvlees van onze eigen boerderij en we slachten onze varkens zelf. Zo kunnen we onze klanten precies vertellen waar ons vlees vandaan komt.” Liekes werk is heel afwisselend. Ze doet onder andere de communicatie, verwerkt bestellingen, is verkoopmedewerker in de winkel en werkt mee op de productieafdeling van de slagerij. Toen Lieke aan de slag ging bij de boerderijwinkel, wist ze nog niets van vlees. Ze wilde meer productkennis opdoen, om klanten nog beter te kunnen adviseren. Daarom volgde ze de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker slagerij bij SVO.

Inmiddels is Lieke halverwege haar mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers. “Daarmee leg ik de basis om het bedrijf over te nemen”, zegt ze. “De opleiding gaat in op alle zaken die achter de schermen spelen en die heel belangrijk zijn voor het bedrijf. Denk aan personeelszaken, logistiek en financiën. In een kleiner bedrijf is het fijn als je van al die onderwerpen verstand hebt. Ik merk dat ik de theorie uit de opleiding al goed toepas, in de omgang met medewerkers bijvoorbeeld. Goed luisteren, motiveren: het zijn kleine dingen die het verschil maken.” Lieke ziet haar klasgenoten als een grote meerwaarde van haar opleiding. “Het zijn allemaal mensen die bewust voor deze opleiding hebben gekozen en mooie toekomstplannen hebben. We vinden het allemaal leuk om te sparren en onze ervaringen te delen. Het werkt heel inspirerend om te leren met mensen die ook een bedrijf of afdeling willen runnen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Dossiers
Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

‘Het mooiste is dat hier een echte huiskamersfeer heerst’

‘Het mooiste is dat hier een echte huiskamersfeer heerst’

Natuurlijk draait het in de slagerij in eerste instantie om de kwaliteit van de verkoopwaren en een goede service. Maar onderschat de rol van de winkelinrichting niet. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag.

Creatief op reis

Creatief op reis

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk minder gereisd dan je lief is. Voor ons zijn vakanties momenten van ontspanning, maar ook van inspiratie. Onze grootste hobby is dan ook inspiratie opdoen tijdens reizen in verschillende eetculturen in de wereld