Stoof met Iers rundvlees, tuinerwten, citroen en munt

Recept Iers rundvlees Stoof met kippenbouillon, tuinerwten, citroen en munt_Bord Bia

Dit recept is afkomstig van Bord Bia / Irishbeef.nl

Ingrediënten:

  • 600 gram rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
  • 2 takjes verse munt
  • 100 g fetakaas
  • 300 g verse tuinerwten (of diepvries*)
  • zout en versgemalen zwarte peper

* Gebruik je diepvrieserwten, kook ze dan van tevoren 2 minuten voordat je ze toevoegt aan de stoof. Dan koelt het vlees minder af en blijft het lekker mals.

Bereidingswijze:

  • Snijd het vlees in stukjes van circa 1 1⁄2 cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  • Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de prei erbij en roerbak 2 minuten. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Doe het vlees weer terug in de pan samen met het citroensap (bewaar het rasp voor later) en 500 ml kippen- bouillon. Breng aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  • Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Snij de blaadjes van de munt fijn. Voeg 3 minuten voor serveren de tuinerwten toe, verkruimel de feta erboven en bestrooi de stoof met de munt en de citroenrasp.
  • Serveer de stoof met gekookte nieuwe aardappelen of krieltjes.

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

 

Dossiers
Lees ook
Drooggezouten Krustenschinken

Drooggezouten Krustenschinken

Een typische klassieker uit de worstmakerijen van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. Het woord Krusten betekent letterlijk ‘met korst omhuld’. Deze korst wordt door de hoge temperatuur tijdens het bakken gecreëerd.

Indonesian drumstick

Indonesian drumstick

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Indonesian drumstick.

Hippe kipburger voor de BBQ

Hippe kipburger voor de BBQ

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor een hippe kipburger voor de BBQ.