Wouter van de Veen kiest voor zelf slachten

Slager kiest voor zelf slachten2

Tegen de tendens is Nederland toch een zelfslachtende slager rijker. Branche erkende meesterslager Wouter van de Veen is gestart met zelf slachten voor zijn slagerijen in Ederveen en Renswoude.

In de afgelopen jaren is het aantal zelfslachtende slagers afgenomen. De toenemende wet- en regeldruk speelt hierin een belangrijke rol. Door deze druk ervaren ondernemers dit onderdeel van de bedrijfsvoering als te complex en wordt het slachten uitbesteed aan een slachterij. Desondanks kiest meesterslager Wouter van de Veen ervoor om de schakel zelf slachten toe te voegen aan zijn slagerij. Het onderstreept zijn visie op het slagersvak en het maakt het voor hem de cirkel rond. Wouter: ‘We zetten hiermee het ambacht en de korte keten centraal en hebben door de slacht een extra schakel in eigen hand’, vertelt hij.

Korte keten

Slager kiest voor zelf slachten Een zelfslachtende slager houdt de kleinschaligheid van regionale vleesproductie in stand. In het geval van Van de Veen bevindt de slachtplaats zich op 500 meter van de slagerij in Ederveen. De motivatie voor Wouter van de Veen om te slachten is om zo invloed uit te oefenen op de werkwijze van de slacht en de kwaliteit van het vlees. Het slachten wordt gedaan door Wouter en een aantal medewerkers die intern zijn opgeleid. In zijn slagerij is nu een completer zicht op de keten. Dat bevordert het verhaal bij het vlees dat in de slagerij wordt verkocht. Wouter heeft eigen runderen van het ras verbeterd Roodbont en werkt hiervoor met een aantal mesters in de omgeving.

Bij de verwerking van hele of halve dieren, ook als slagers deze inkopen, is totale verwaarding van het dier essentieel om zo deze werkwijze rendabel te houden. Alles van het dier wordt dus gebruikt in de worstmakerij of maaltijdenproductie. Dit vraagt om een ambachtelijke benadering van het slagersvak. Zelf slachten maakt het vak dus nog meer ambachtelijk.

Branche erkende meesterslager

Wouter, zoon van Wout van de Veen, behaalde in 2018 als één van de eerste slagers in Nederland de titel van branche erkende meesterslager. In de slagersbranche is de meestertitel de hoogst haalbare titel. Branche erkende meesterslagers hebben een ‘excellente beheersing van het slagersvak in alle facetten’. Slagerij Wout van de Veen heeft een eigen worstmakerij. Er zijn met deze ambachtelijke producten al vele prijzen gewonnen. Bij Slagerij Wout van de Veen werken twintig mensen.

Vereniging Zelfslachtende Slagers

Binnen de ambachtelijke slagersbranche bestaan nog ongeveer honderd zelfslachtende slagers, verenigd in de Vereniging Zelfslachtende Slagers (VZS), onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Het overgrote deel van de leden slacht minder dan 10 Groot Vee Eenheden (GVE) per week. Dit zijn lokale, kleinschalige bedrijven die hun dieren van regionale boeren betrekken en deze dieren in alle rust slachten en optimaal verwaarden voor de toonbank in hun eigen slagerij, horeca en/of als zogenaamde huisslachting voor lokale veehouders en foodliefhebbers.

Op initiatief van de KNS  is in 2014 formeel de VZS opgericht om zo de belangen van deze groep slagers optimaal te behartigen en zo deze werkwijze te behouden. Inmiddels is dit een unieke en kleinschalige bedrijfsvorm. Deze slagerijen hebben specifieke aandachtsgebieden, die om breed gedragen besluitvorming vragen. Alle kleinschalige slachterijen kunnen toetreden tot de vereniging, mits zij lid zijn van de KNS.

Lees ook
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert op 16 februari 2022 voor leden een online informatieavond over de juridische aspecten van bedrijfsopvolging.

Horecaslagers komen in de problemen door horecasluiting

Horecaslagers komen in de problemen door horecasluiting

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag 14 januari kondigde het kabinet enkele versoepelingen aan. Maar de horeca blijft voorlopig gesloten. Dit treft niet alleen de horecaondernemers, maar ook de leveranciers, zoals de horecaslagers. Zij dreigen in de knel te komen.