Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen in de winkel

We're open_Unsplash

Foto: Tim Mossholder/Unsplash

Vandaag, 25 februari, gaan de eerder aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen in. Wat betekent dit in de winkel van de bakker, slager, visspecialist, ijssalon en slijter?

1. Mondkapjesplicht
De mondkapjesplicht vervalt. Zowel klanten als personeel hoeven niet langer een mondkapje te dragen.

2. 1,5 meter
Ook de 1,5 meter-regel vervalt. Klanten en personeel hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden. Dit betekent dat ook de beperking van het aantal klanten in de winkel vervalt.

3. Horeca
Voor ondernemers met een horecagedeelte vervalt het maximaal aantal bezoekers en de vaste zitplaats. Ook hoeven ondernemers hun gasten niet meer te controleren op het coronatoegangsbewijs (3G). Dat geldt alleen nog voor locaties waar meer dan 500 mensen binnen zijn.

4. Openingstijden
Ook de beperkingen op de openingstijden vallen weg. De reguliere openingstijden gelden weer.

5. Basisregels
De basisregels blijven wel van kracht. Dit betekent handen wassen, niezen in de elleboog, testen en thuisblijven bij klachten. Daarnaast geldt het advies om afstand te houden en op drukke plaatsen een mondkapje te dragen. Het coronavirus is namelijk niet verdwenen en dit voorkomt verdere verspreiding.

6. Huisregels
Tot slot. Hoewel regels als de 1,5 meter niet meer verplicht zijn, ben je als ondernemer vrij om je eigen huisregels op te stellen. Je kunt dus vasthouden aan een bepaald aantal klanten in de winkel. Zorg alleen wel dat je dit duidelijk communiceert aan je klanten.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet de nog geldende maatregelen zoals de mondkapjesplicht in het OV en het testen voor toegang. Lees alle coronamaatregelen op de website van Rijksoverheid.

 

Dossiers
Meer over
Lees ook
Stap voor stap verduurzamen

Stap voor stap verduurzamen

De vakmensen van FoodBase geven informatie over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer legt accountmanager Hester Braam uit hoe je de eerste stappen naar een duurzamere onderneming kan zetten.

Christmas is coming!

Christmas is coming!

Vraag een aantal slagers wat zij vinden van de feestdagen en je krijgt waarschijnlijk veel verschillende antwoorden. De één wordt er gelukkig van om alles tot in de puntjes voor te bereiden en bij de ander werkt deze periode vooral op de zenuwen.

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.