Wakker Dier voert actie tegen staleend

Wakker-Dier-Logo-272x205

Actiegroep Wakker Dier vraagt aandacht voor de zogenoemde staleenden zoals die nog bij enkele supermarktketens worden verkocht. Wakker dier wil dat AH, Aldi en Lidl dit assortiment uit de schappen halen.

‘Het is stuitend dat deze drie supers de feestdagen vieren over de rug van dit eendenleed’, stelt de actiegroep. Wakker Dier voert al jaren campagne tegen een deel van het speciale assortiment dat supermarkten rond de feestdagen verkopen. Zo maakte de organisatie bijvoorbeeld al in 2014 een inventarisatie van het aanbod. De staleend ligt daarbij ook al jaren onder vuur.

Staleend komt uit Frankrijk

Volgens Wakker Dier halen de supermarkten hun eend uit Frankrijk, waar ze met duizenden dicht op elkaar zitten in een dichte stal, zonder frisse lucht en zwemwater. De actiegroep stelt dat ze met hun zwemvliezen de hele dagen op roostervloeren, wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Daarbij worden ook de snavels van de eenden ingekort.

AH, Aldi en Lidl open achter

Andere grote winkelketens in Nederland zijn inmiddels overgestapt op de verkoop van eenden die wel een vrije uitloop hebben of verkopen helemaal geen kersteend meer. Deze zogenoemde vrije-uitloopeenden hebben een veel beter leven en kunnen wel naar buiten. ‘Albert Heijn, Aldi en Lidl lopen dus flink achter op de rest’, aldus Wakker Dier.

[intermezzo:1]
Lees ook
Supermarkten kiezen voor kalkoen met één ster Beter Leven

Supermarkten kiezen voor kalkoen met één ster Beter Leven

Kalkoen is een populair gerecht tijdens de kerst. De supermarkten Albert Heijn, Aldi, Boon’s Markt, DekaMarkt, Dirk, Lidl, MCD, Nettorama en Plus willen voor kerst 2022 alleen kalkoen met minimaal één Beter Leven-ster in de schappen. De overige supermarkten hebben deze stap al eerder gemaakt.

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Supermarkten doen nog te weinig om het aandeel diervriendelijkere producten te vergroten en leggen hiervoor de verantwoordelijkheid bij de klanten. Dat blijkt uit het onderzoek Superlijst Dierenwelzijn naar in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan een beter dierenwelzijn.

Een goede hap en een vol glas

Een goede hap en een vol glas

Met de feestdagen voor de deur valt er altijd wel wat te vieren. Zelfs als het coronaspook nog dagelijks door de regenachtige en met bladeren bedekte straten waart. Straten die opgefleurd worden met lichtgevende versiersels en fraai aangeklede winkels. Het is de tijd dat de slager al zijn personeel dubbel inroostert, zonder dat ze klagen en morren.