Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Jumbo Picanha BBQ

Wil je eens echt goed uitpakken met een lekker stuk barbecuevlees? Ga dan voor picanha. Dit stuk vlees is het driehoekige staartstuk van een rund. Doordat dit deel van de koe weinig beweging krijgt, is het vlees botermals. Picanha komt oorspronkelijk uit Brazilië en is één van de meest gegeten vleessoorten in veel Zuid-Amerikaanse landen. Ook in Nederland wordt het gerecht steeds populairder. Zet de barbecue maar vast aan!

De juiste kerntemperatuur

Voordat het staartstuk op de barbecue kan worden gelegd, moet de kerntemperatuur juist zijn. Gebruik hiervoor een thermometer. De kerntemperatuur moet tussen de 52 en 55℃ liggen. Hoe lang het duurt voordat het vlees de juiste kerntemperatuur bereikt, ligt aan het formaat. Hoe groter het stuk, hoe langer het duurt voordat het op kerntemperatuur is. Picanha weegt gemiddeld tussen de 1200 en 1500 gram. Bij dit formaat duurt het ongeveer anderhalf uur voordat de juiste kerntemperatuur is bereikt.

Picanha garen

Om Picanha te bereiden heb je geduld nodig. Bij een stuk van 1,2 kg duurt het ongeveer een uur om te garen. Het beste kun je de picanha eerst op een temperatuur van 120-130℃ bakken en de kerntemperatuur laten oplopen tot 45℃. Verhit vervolgens de barbecue tot 200℃ en gaar het vlees nog even na totdat de kerntemperatuur 52℃ bereikt. Het vlees wordt op deze manier gaar, mals van binnen en knapperig van buiten. Hier vind je meer tips voor de picanha bbq.

Een veelzijdig stuk vlees

Picanha is een veelzijdig stuk vlees dat je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Kijk hier voor een heerlijk recept voor gebraden picanha met dille-kappertjesjus. Een smaakvolle combinatie waar jij en jouw gasten van zullen watertanden. Met dit heerlijke gerecht wordt de barbecue gegarandeerd een succes!

Eet smakelijk!

Jumbo

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Tips voor het maken van spareribs

Tips voor het maken van spareribs

Slagers kunnen weer meedoen aan de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Maar hoe maak je goede spareribs? Slager Jan Nederhoed geeft tips.

Invisible boxes

Invisible boxes

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen.

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.