Typisch Nederlands: de rookworst op een postzegel

TypischNederland_rookworst1

In de nieuwe postzegelserie Typisch Nederlands heeft PostNL op 2 januari postzegels uitgebracht waarop de populaire Nederlandse rookworst de hoofdrol speelt. In Nederland worden jaarlijks tientallen miljoenen rookworsten gegeten.

Wat voor Nederlanders heel gewoon is, vinden buitenlanders vaak bijzonder, aldus PostNL: de rookworst. In Nederland wordt die uit de hand gegeten of bij typisch Nederlandse gerechten, zoals erwtensoep of stamppot van boerenkool of zuurkool.

Nieuwe serie

De serie Typisch Nederlands is de opvolger van Mooi Nederland, een serie die 15 jaar lang is verschenen. De aparte aspecten van de Nederlandse samenleving figureren in de nieuwe serie, waarvan op 2 januari het eerste postzegelvel van PostNL is verschenen.

Allerlei varianten

In de uitgifte 'Typisch Nederlands - rookworst' staat de rookworst centraal. PostNL omschrijft dit product in haar persbericht als volgt: ‘Dit traditioneel Nederlandse product wordt doorgaans gemaakt met overwegend gemalen varkensvlees, alhoewel er ook varianten zijn van rundvlees en zelfs een vegetarische variant. Rookworsten zijn zowel gegaard als ongegaard verkrijgbaar, in fijne en grove varianten.’

De rondste worst

TypischNederland_rookworst-215x300 Het ontwerp van Typisch Nederlands - rookworst is van de hand van grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De foto’s zijn gemaakt door Scrambled Media, eveneens uit Amsterdam. Bij de fotosessies werd niet over 1 nacht ijs gegaan. Van Praet: ‘Voor de postzegels hebben we verschillende rookworsten getest. De rookworst van de HEMA bleek het beste te werken, omdat die de rondste is. Zo loopt de worst mooi mee met de ronding van het bord.’

Restjes erwtensoep

De rookworst op de postzegel is gefotografeerd in de klassieke positie die we als basisvorm kennen. Met touwtje, liggend op een wit bord met een mes en vork aan weerszijden. Met het beeld op de velrand heeft ontwerper Van Praet zich veel meer vrijheid veroorloofd. ‘Daar keert de rookworst terug zoals je die thuis gebruikt, alvast in plakjes gesneden met zo’n typisch mesje. En een kom erwtensoep ernaast, met een lepel die er diep in is gestoken. Op het plankje liggen een paar bruine boterhammen om straks de restjes erwtensoep mee op te deppen.’

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - rookworst telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming, meldt PostNL.

Lees ook
Digitaliseren is minder ingewikkeld dan het lijkt en biedt veel kansen

Digitaliseren is minder ingewikkeld dan het lijkt en biedt veel kansen

Ondernemen op onderbuikgevoel en kennis van de markt heeft generaties versspecialisten ver gebracht. Maar anno 2023 is dat niet langer voldoende. Door middel van digitalisering en sturen op data worden consumenten beter bediend, processen efficiënter ingericht en omzetten vergroot.

Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb

Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een pakket maatregelen aan voor ondersteuning van het mkb. De inhoud van dit pakket werd 3 november naar buiten gebracht. Tot en met 2027 trekt het kabinet jaarlijks 500 miljoen euro uit voor investeringen in het mkb.

Nieuwe Digiwerkplaats West-Brabant helpt mkb digitaliseren

Nieuwe Digiwerkplaats West-Brabant helpt mkb digitaliseren

Het mkb is met ruim 17.500 bedrijven de motor achter de West-Brabantse economie. Deze bedrijven vinden het vaak lastig mee te komen met digitale ontwikkelingen. In de coronatijd is de impact daarvan nog duidelijker geworden. In de Digiwerkplaats mkb gaan studenten van de West-Brabantse onderwijsinstellingen Avans, Curio en BUas samen met ondernemers...