Typisch Nederlands: de rookworst op een postzegel

In de nieuwe postzegelserie Typisch Nederlands heeft PostNL op 2 januari postzegels uitgebracht waarop de populaire Nederlandse rookworst de hoofdrol speelt. In Nederland worden jaarlijks tientallen miljoenen rookworsten gegeten.

Wat voor Nederlanders heel gewoon is, vinden buitenlanders vaak bijzonder, aldus PostNL: de rookworst. In Nederland wordt die uit de hand gegeten of bij typisch Nederlandse gerechten, zoals erwtensoep of stamppot van boerenkool of zuurkool.

Nieuwe serie

De serie Typisch Nederlands is de opvolger van Mooi Nederland, een serie die 15 jaar lang is verschenen. De aparte aspecten van de Nederlandse samenleving figureren in de nieuwe serie, waarvan op 2 januari het eerste postzegelvel van PostNL is verschenen.

Allerlei varianten

In de uitgifte 'Typisch Nederlands - rookworst' staat de rookworst centraal. PostNL omschrijft dit product in haar persbericht als volgt: ‘Dit traditioneel Nederlandse product wordt doorgaans gemaakt met overwegend gemalen varkensvlees, alhoewel er ook varianten zijn van rundvlees en zelfs een vegetarische variant. Rookworsten zijn zowel gegaard als ongegaard verkrijgbaar, in fijne en grove varianten.’

De rondste worst

TypischNederland_rookworst-215x300 Het ontwerp van Typisch Nederlands - rookworst is van de hand van grafisch ontwerper Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De foto’s zijn gemaakt door Scrambled Media, eveneens uit Amsterdam. Bij de fotosessies werd niet over 1 nacht ijs gegaan. Van Praet: ‘Voor de postzegels hebben we verschillende rookworsten getest. De rookworst van de HEMA bleek het beste te werken, omdat die de rondste is. Zo loopt de worst mooi mee met de ronding van het bord.’

Restjes erwtensoep

De rookworst op de postzegel is gefotografeerd in de klassieke positie die we als basisvorm kennen. Met touwtje, liggend op een wit bord met een mes en vork aan weerszijden. Met het beeld op de velrand heeft ontwerper Van Praet zich veel meer vrijheid veroorloofd. ‘Daar keert de rookworst terug zoals je die thuis gebruikt, alvast in plakjes gesneden met zo’n typisch mesje. En een kom erwtensoep ernaast, met een lepel die er diep in is gestoken. Op het plankje liggen een paar bruine boterhammen om straks de restjes erwtensoep mee op te deppen.’

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Typisch Nederlands - rookworst telt 6 gelijke postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming, meldt PostNL.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Naar aanleiding van de verkiezingen was Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat, te gast bij De Ondernemer Kiest Live. Ze sprak hier onder meer over de TEK-regeling, die in het leven is geroepen om ondernemers een compensatie te geven bij hoge energiekosten.

After-december-dip

After-december-dip

In mijn laatste column schreef ik dat ik zo kon genieten van de decembermaand, de voorbereidingen en de keuze van strategie. Binnen een mum van tijd was de decembermaand voorbij en zaten we met de familie vermoeid, maar voldaan aan ons eigen kerstdiner.

Ken je marges

Ken je marges

Je hebt kneiterhard gewerkt, maar wat heb je nou verdiend?” Door die vraag van een ondernemer een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de gepassioneerde versondernemer die keihard werkt, maar geen idee heeft hoe het financieel echt met zijn zaak gaat.