Slagersgehakt magerder dan supermarktgehakt

Gehakt draaien_Unsplash

Foto: Unsplash

De Consumentenbond bracht 25 april het nieuws naar buiten dat mager rundergehakt in de supermarkt soms vetter is dan shoarma of spareribs. Dit geldt niet voor het gehakt van de slager, meldt Koninklijke Nederlandse Slagers.

Volgens de brancheorganisatie voor slagers is slagersgehakt is gemiddeld magerder dan het gehakt in de supermarkt. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Consumentenbond en TNO. Het onderzoek van TNO stamt uit 2013. De onderzoekers concludeerde dat het gemiddelde totaal vetgehalte van rundergehakt bij de slager op 10,9 procent ligt en in de supermarkt 19,8 procent.

Slagersgehakt

“Op basis van dit onderzoek heeft KNS gerealiseerd dat in de NEVO -tabel een aparte categorie voor ambachtelijke slagerij rundergehakt is gemaakt”, staat er te lezen op de website van KNS. “Uit de NEVO-tabel blijkt zelfs dat rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt. En gewoon rundergehakt uit de supermarkt is maar liefst 50% vetter dan slagersrundergehakt.”

Het onderzoek van de Consumentenbond uit 2017 geeft eenzelfde beeld. Het gehakt van de tien onderzochte slagers in dit onderzoek was gemiddeld een stuk minder vet dan het gehakt van de supermarkt.

Wettelijke normen

In het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten zijn alle wettelijke normen voor vet in de verschillende soorten gehakt vastgelegd. KNS zet deze op de website nog even op een rijtje.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Data vakwedstrijden KNS bekend

Data vakwedstrijden KNS bekend

Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert jaarlijks drie vakwedstrijden voor haar leden. De keuringsdata in 2023 voor de Grote Grillworsttest, de Spareribs Throphy en de Lekkerste Bal Gehakt zijn bekend.

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.