Slagerij de Beurs maakt duurste stamppot ter wereld

Duurste stamppot_foto persbericht Food Cabinet

Truffel, rookworst van Chaams hoen en kreeft. Dat zijn de ingrediënten van de duurste stamppot ter wereld ontwikkeld door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie. De stamppot staat 30 november op de kaart van Restaurant Slagerij de Beurs voor het bedrag van 1200 euro.

“Het mooie aan stamppot is dat er voor iedere smaak een variant te bedenken is”, zegt Samuel Levie. “Juist het contrast van de doe-maar-normaal Hollandse pot en exclusieve ingrediënten vind ik interessant: met deze extravagante versie laten we zien dat deze klassieke Hollandse pot ook tot iets exclusiefs kan worden omgetoverd. Je kan een stamppot precies zo maken als je zelf wil. Of je nou met de aardappelbasis varieert, met de bladgroenten of met de toppings. We hopen mensen te inspireren zelf de keuken in te duiken en een bijzondere twist te geven aan deze Hollandse klassieker.”

Duurste stamppot

Voor de ‘Duurste stamppot ter wereld’ gaven Timo en Samuel de klassieke boerenkoolstamp een upgrade van truffel. De prijs van het gerecht wordt dan ook voornamelijk bepaald door dit ingrediënt: vanwege de warmte is de truffelprijs het afgelopen jaar sterk gestegen. Het geheel zit als pie chique verpakt in een knapperig jasje van deeg. De volledige pie is voor vier tot vijf personen, en kost in zijn geheel 1200 euro. Het restaurant bouwt voort op de traditie van een eeuwenoude Amsterdamse slagerij, en dus kan een bijzondere worst niet ontbreken. De pie wordt geserveerd met een voor dit gerecht gecreëerde rookworst van Chaams hoen, kreeft en buikspek. Een kippenjus met truffel maakt het smakelijke geheel compleet.

Pieperonderzoek

Uit het grote Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie, blijkt dat Nederlanders een ongewone stamppot niet schuwen: 48 procent zegt te experimenteren met bijzondere soorten stamppot. 9 procent eet stamppot vegetarisch, 57 procent met vlees, 34 procent wisselt af. Ook bleek uit het onderzoek dat 17 procent wel eens luncht met stamppot.

“Ik ben een enorme fan van de pieper, want aardappel is een hele goede drager voor allerlei smaken”, zegt Timo de Beurs. “Aardappel en truffel gaan ook fantastisch met elkaar samen. Ik werk in mijn gerechten ook vaker met de combinatie boerenkool en truffel, dus voor mij was dit een één-tweetje!”

Stamppotavond

Op 30 november organiseert Slagerij de Beurs een eenmalige dedicated avond waarop de duurste stamppot exclusief te verkrijgen is. Reserveren is noodzakelijk. Daarnaast kunnen gasten ook genieten van het viergangenmenu van de hand van Timo de Beurs en Samuel Levie, met gerechten geïnspireerd op stamppot.

De receptuur van de duurste stamppot te vinden via www.aardappels.nl. Daar zijn er ook een drietal recepten van budgetvarianten van de stamppot te vinden: met slimme hacks en ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn laten de chefs zien dat je een normale stamppot in een handomdraai kunt upgraden naar een versie voor echte fijnproevers.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Bon Chef! De Swaen van Cas Spijkers - Reinold Vugs

Hotel-restaurant De Swaen in het Brabantse Oisterwijk is in de jaren tachtig een heuse culinaire hotspot waar veel van de nu bekende chefs (Jonnie Boer, Sergio Herman en Margo Reuten onder andere) en – inmiddels Meester Patissiers – Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven hun eerste belangrijke stappen op het culinaire vakgebied zetten

Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten.De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd in samenwerking met Discovery Channel presentator Josh James,...

Amsterdammer serveert hamburger met 24-karaats goud

Amsterdammer serveert hamburger met 24-karaats goud

Amsterdams restaurant Lombardo’s breidt uit naar Zuidoost-Azië. De start wordt gevierd met de duurste burger van Singapore.De bijzondere hamburger, bereid door chefkok Martijn Verdonk, is bedekt met een laag 24-karaats goud en bevat ingrediënten van premium kwaliteit zoals 100% Japans Wagyu-rundvlees (200 gram), foie gras, sjalotjes gestoofd in champagne,...