Roep om plastic pact in Nederland

7 mei 2018

Kamerleden Corrie van Brenk (50Plus), Gijs van Dijk (PvdA) en Jessica van Eijs (D66) achten een plastic pact, naar Brits voorbeeld, ook in Nederland wenselijk. Ze stelden vorige week Kamervragen.

Tientallen bedrijven, waaronder de supermarkten Lidl, Tesco en Asda als ook Coca-Cola, Unilever en Procter & Gamble, hebben zich verenigd in het UK Plastics Pact. In 2025 moeten al hun nieuwe plastic verpakkingen recyclebaar of composteerbaar zijn.

Internationaal speelveld essentieel

Kamerlid Corrie van Brenk (50Plus)vraagt zich af welke mogelijkheden de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ziet om ook in Nederland op afzienbare termijn een plastic pact af te sluiten. Gijs van Dijk (PvdA) vindt dat een internationaal gelijk speelveld essentieel is om de vervuiling van plastics tegen te gaan. Hij wil dat de Minister van Infrastructuur en Waterstaat hierover in gesprek gaat met Britse en Europese collega’s.

Haalbaar in Nederland

Ook Jessica van Eijs (D66) wil weten of de doelen, zoals gesteld in het UK Plastic Pact, in Nederland haalbaar zijn. ‘Is een vergelijkbaar pact zoals gesloten in het Verenigd Koninkrijk haalbaar voor Nederland als het gaat om single use plastics?’, vraagt ze.

30 procent verpakkingen uit gerecycled materiaal

Plastic dat in de UK nog wel wordt gebruikt, moet kunnen worden hergebruikt. De bedrijven beloven in het UK Plastics Pact dat dat met zeker 70 procent ervan ook gebeurt. Verder moet 30 procent van alle verpakkingen uit gerecycled materiaal bestaan.

Lees ook: Plastic tas uit de gratie

Altijd op de hoogte blijven?