Reactie KNS op sluiting Belgisch slachthuis

14 september 2017

Er is opnieuw een slachthuis in België gesloten nadat Animals Rights schokkende beelden van dierenleed naar buiten bracht. Op de site zegt de KNS erg ontstemd te zijn over de praktijken in het slachthuis in Izegem en geeft aan dat de autoriteiten met de sluiting 'passend' handelen. "De KNS heeft als een van haar kernwaarde dierenwelzijn en vindt dat de dieren in de voedselketen in alle fasen van hun leven op respectvolle en correcte wijze moeten worden behandeld."

Zelfslachtende slagers

In Nederland zijn er ruim honderd kleinschalige lokale zelfslachtende slagers. Volgens de KNS vindt de slacht daar "niet onder tijdsdruk en in rust plaats". De slagers slachten maar een paar dieren en proberen juist stress te voorkomen vanwege het negatieve effect op de kwaliteit van het vlees. Deze slachters werken met Module dierenwelzijn.

Grotere slachterijen

Ook in de grotere slachterijen in Nederland acht de KNS de kans op dierenleed klein. De NVWA houdt constant toezicht en alle slachterijen monitoren een juiste bedwelming. In Nederland moet iedereen die met levende dieren op de slachterij werkt een dierenwelzijnscursus volgen. Het toezicht in Nederland op dierenwelzijn is intensief.

De naleefmonitoren van de NVWA bevestigen dit. Hieruit blijkt dat het dierenwelzijn in slachterijen in alle fasen van het slachtproces op een hoog niveau staat.

Altijd op de hoogte blijven?