Pluimveeslachterijen kunnen weer opstarten

attachment-001_food-image-VLS13485I01

De twee pluimveeslachthuizen in het vogelgriepgebied rond Biddinghuizen kunnen hun bedrijf onder voorwaarden weer opstarten, maakte het ministerie van Economische Zaken dinsdag bekend.

Zo kan alleen pluimvee van buiten het vogelgriepgebied via een aangewezen route worden aangevoerd. Ook moeten dieren nog dezelfde dag worden geslacht. De legpluimveebedrijven in het afgesloten gebied, die in bedrijf zijn, krijgen de mogelijkheid hun consumptie-eieren onder strikte hygiënevoorwaarden te vervoeren naar een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangewezen eierpakstation.

'Nader onderzoek heeft geen aanwijzingen voor andere besmettingen opgeleverd. De twee pluimveeslachterijen bevinden zich aan de grens van het afgesloten gebied rond Biddinghuizen. Het is daarom veterinair verantwoord om - onder voorwaarden - de pluimveeslachterijen toestemming te geven om weer te kunnen slachten', aldus het ministerie.

Lees ook
‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld.

NEPLUVI kijkt tevreden terug op events in kader van campagne ‘Kip uit Europa’

NEPLUVI kijkt tevreden terug op events in kader van campagne ‘Kip uit Europa’

De Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) promootte de afgelopen weken de pluimveesector door middel van informatieve evenementen. Dit was onderdeel van de ‘Kip uit Europa’-campagne. Deelnemers maakten nader kennis met de sector en konden de Europese kip proeven.

Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Op 17 november organiseerde NEPLUVI, de Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, het evenement ‘Kip uit Europa: Vierkantsverwaarding’. De middag stond in het teken van koken met minder bekende delen van de kip en voorbeelden uit keten om te laten zien dat van kip niets verspild wordt.