Personeel Unox kondigt hardere acties aan

OSS-UNOX-WORST

De werknemers van de Unox-worstfabriek in Oss hebben dinsdag tijdens een protestmanifestatie uitbreiding van hun stakingen aangekondigd.

‘Er moet een tandje bij. We gaan het ritme opvoeren om Unilever nog meer last te bezorgen. Desnoods gaan we tot de kerst door’, zei FNV-bestuurder Niels Suijker tegen de stakers.

200 werknemers van fabriek naar centrum

Het personeel van de Unox-fabriek in Oss legde maandagavond voor de vijfde dag in anderhalve week het werk neer. Ongeveer tweehonderd werknemers trokken dinsdagochtend van de fabriek naar het centrum van de Brabantse stad. Om moederbedrijf Unilever nog meer last te bezorgen, wordt vanaf woensdag tijdens de helft van alle ploegendiensten gestaakt.

Jan Marijnissen: ‘De schappen moeten leeg’

De stakers werden dinsdag in het centrum van Oss toegesproken door vicevoorzitter Mariëtte Patijn van FNV en door voormalig SP-leider Jan Marijnissen die begin jaren zeventig zelf kort als worstophanger in de fabriek van Unox werkte. ‘De schappen moeten leeg, we steunen jullie tot aan de overwinning’, zei Marijnissen.

Werknemers Unox eisen compensatie

In de fabriek in Oss worden rookworsten, soepen en sauzen gemaakt. Moederbedrijf Unilever verkoopt de fabriek aan vleesverwerker Zwanenberg. De nieuwe eigenaar wil morrelen aan de arbeidsvoorwaarden, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers willen daarvoor compensatie van Unilever. Ook eisen zij garanties over behoud van werkgelegenheid. De vakbond en de stakers denken dat bijvoorbeeld Hema last kan krijgen als verse rookworst niet meer geleverd kan worden. Ook de voorraad erwtensoep in de supermarkt staat onder druk, zeggen ze.

Meer over
Lees ook
Inschrijven voor Arnhem Rookworststad 2022

Inschrijven voor Arnhem Rookworststad 2022

Dit jaar vindt de 48e editie van Arnhem Rookworststad plaats. Slagers en worstmaker hebben tot 26 september de tijd om zich voor deze nationale vakwedstrijd in te schrijven. Zaterdag 15 oktober maakt de organisatie bekend wie de Bronzen Rookworst mee naar huis mag nemen.

Gildeslager van Egmond wint Arnhem Rookworststad 2021/2022

Gildeslager van Egmond wint Arnhem Rookworststad 2021/2022

Gildeslager van Egmond is de winnaar van de 47e editie van de vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2021/2022 en mag de hoofdprijs, de Bronzen rookworst, mee naar huis nemen. De reservekampioen is Daan van Veldhuizen.

Unox brengt chipolataworstjes met groente op de markt

Unox brengt chipolataworstjes met groente op de markt

Unox brengt chipolataworstjes gemaakt met vlees én groente op de markt. De worstjes komen in de koeling van de supermarkt te liggen. De introductie is onderdeel van de ambitie van Unox om het assortiment toekomstbestendiger te maken met minder dierlijk vlees en meer groente.