‘Met minder personeel meer output genereren’

Spako_Rondvraag VLM 3-2022

Maaltijden zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van veel slagers. En het aandeel groeit alleen maar. Het is niet alleen zaak om verser en beter te zijn dan de supermarkten, maar ook om je te onderscheiden van andere versspecialisten die maaltijden verkopen. Wat heb je, naast je eigen kwaliteitsvlees, daarvoor nodig? Dit is het laatste deel van deze rondvraag met Thomas Waals van Spako.

Spako. De naam komt oorspronkelijk van Spaarzaam Koken – een ouderwetse naam voor een degelijk bedrijf. Dat klopt; Spako stamt uit 1956. Sinds 2020 is het bedrijf onderdeel geworden van de Van Bussel Metaalgroep. Daaronder valt ook Van Bussel Metaaltechniek, van oudsher de toeleverancier van Spako. “Dankzij de samenwerking konden we elkaars kennis en kunde optimaliseren en een grote stap voorwaarts maken”, vertelt Thomas Waals, mede-eigenaar van beide bedrijven. “We hebben allebei een gloednieuw bedrijfspand in Asten. Ook de productietechniek is volledig vernieuwd en alles wat we maken is toekomstbestendig. Nog altijd produceren we ‘in huis’, van het rvs-werk tot alle elektro en de automatisering. Elke machine wordt getest voor hij naar de klant gaat.”

Spako levert kasten, ketels en al het andere dat nodig is om voedsel te roken, koken, mengen, te garen en wellen, pasteuriseren, portioneren en terug te koelen. Daartoe heeft het bedrijf een standaard productielijn, maar ook turn-key projecten. Thomas: “Wil een klant bijvoorbeeld bouillon trekken, dan kunnen wij op maat een machine ontwikkelen voor de gewenste kilo’s ingrediënten en zorgen dat het hele proces automatisch gebeurt, van doseren en kantelen tot eindproduct. Daarnaast hebben we een afdeling ‘used machinery’, waar we inruilmachines beoordelen op mogelijk hergebruik. Zo geven we nieuw leven aan gebruikte apparatuur. Verder kun je onze machines ook leasen of huren. Zo willen we het voor iedereen mogelijk maken om op moderne wijze goede maaltijden of halffabricaten te maken, terug te koelen en eventueel door te verkopen.”

Duurzaam

Een team engineers is dagelijks bezig met de doorontwikkeling van de bestaande machines, met het inmeten op locatie en het plaatsen van nieuwe machines. Het gaat Spako om meer dan ‘die bouillon trekken’, het gaat ook om het werkproces, benadrukt Thomas. Soms kan dat nog efficiënter en duurzamer met de juiste routing en machines. “Neem onze Spakomat SBM 80, die kan roken, bakken, pasteuriseren en aandrogen. Een perfecte combikast, ook voor slagers met wat minder volume. Een ander voorbeeld: De vraag naar maaltijden groeit. Dan is het efficiënt als je aardappelen automatisch kunt indoseren, koken en uitdoseren in gastronormbakken naar keuze. Waarbij je kunt wisselen tussen allerlei maten. Al die dingen doen we voor grote vleesverwerkers en vleeswarenbedrijven én nog altijd voor ambachtelijke slagers. Ook zij moeten met minder personeel meer output kunnen genereren. En daarop hebben wij een antwoord.” Spaarzaam is misschien een ouderwetse term, nu heet het duurzaam. Daarmee is het actueler dan ooit.

Dit is het laatste deel van de rondvraag Maaltijden van de slager.  Lees hier deel 1 en deel 2 terug. De complete rondvraag staat in Vleesmagazine 3. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Landjäger

Landjäger

Landjäger, in enkel- en meervoud, betekent letterlijk ‘landjager(s)’. Dit was oorspronkelijk de bereden politie in Zuid-Duitse provincies. Landjäger is een gedroogde worst die traditioneel in Zuid-Duitsland, Zwitserland, Vorarlberg en de Elzas gemaakt en gegeten wordt.

Slagerij ’t Stokpaardje onderscheidt zich met gevogelte

Slagerij ’t Stokpaardje onderscheidt zich met gevogelte

Een groot deel van het assortiment van slagerij ’t Stokpaardje in ’s-Hertogenbosch van Ted Steenbergen bestaat uit scharrelkip- en gevogelteproducten van Scheria. “In de verkoop naar de klant kun je een goed verhaal vertellen: het is vers, smaakvol en antibioticavrij vlees.”

Vlees in de media - week 32

Vlees in de media - week 32

In Memoriam voor Gerrit Kastelein, een reportage bij varkensboerderij Zonvarken en waar moeten slagers rekening mee houden als de Afrikaanse Varkenspest in Nederland opduikt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.