Koning in gesprek met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen

Koning Willem Alexander_foto  © RVD - Martijn Beekman

Foto:  © RVD - Martijn Beekman

Tijdens een werkbezoek van Koning Willem Alexander aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sprak hij met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen. “Heel goed dat Koning Willem Alexander zich uit de eerste hand laat informeren over de manier waarop overheid en bedrijfsleven het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen borgen”, vindt voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Tijdens het werkbezoek kreeg de Koning onder meer een virtuele rondleiding in een Nederlandse slachterij. Ook ging hij in gesprek met vertegenwoordigers van de NVWA en van het bedrijfsleven, zodat hij een goed beeld kreeg hoe het permanente toezicht door de NVWA is ingericht en wat de bedrijven aan extra, bovenwettelijke inspanningen verrichten. De NWVA en de bedrijven werken, elk vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid, samen om het hoge niveau van dierenwelzijn, voedselveiligheid en voedselkwaliteit in de Nederlandse vleessector te borgen en verder te verbeteren.

Hoedemaker was als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven aanwezig en was onder de indruk van de kennis en betrokkenheid van de Koning. “We hebben gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van de bedrijven voor het borgen van dierenwelzijn en voedselveiligheid. En we hebben gesproken over de rol van de NVWA als toezichthouder op die borging”, vertelt Hoedemaker. “De garanties die dat oplevert zijn voor onze afnemers in Nederland en daarbuiten een onderscheidende kwaliteit van vlees uit Nederland.”

Ook spraken ze over de politieke en maatschappelijke druk die soms op de NVWA en de vleessector staat. “De Nederlandse vleessector presteert uitstekend, ook op het gebied van dierenwelzijn. Toch komen af en toe incidenten voor, het blijft mensenwerk. Dat daar dan in de politiek buitengewoon veel aandacht voor is, doet geen recht aan de inspanningen van de NVWA en van het bedrijfsleven”, besluit Hoedemaker.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

Motie elektronisch identificatiesysteem aangenomen

Motie elektronisch identificatiesysteem aangenomen

De Tweede Kamer steunt de motie van D66-kamerlid Tjeerd de Groot over een elektronisch identificatiesysteem. Dit systeem moet bijdragen aan duurzaamheid en dierenwelzijn.