KNS verwerpt ultimatum FNV en noemt aangekondigde acties disproportioneel

slager

Foto: Unsplash

Werkgeversorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) wist geen akkoord met FNV over een nieuwe cao te bereiken. De vakbond stelde daarop een ultimatum. “Werkgevers verwerpen dit ultimatum”, meldt KNS. “Afgekondigde acties, stakingen en werkonderbrekingen voor onbepaalde tijd zijn onacceptabel.”

KNS noemt in een persbericht de voorgenomen stakingen “onaanvaardbaar omdat het bereikte onderhandelingsresultaat voor alle werknemers in de branche een sterke verbetering betekent. Daarnaast schaadt het ultimatum de bedrijven waar stakingen plaatsvinden. Bovendien wordt afbreuk gedaan aan het imago van een ambachtelijke branche waar ondernemers en werknemers elke dag met passie bezig zijn om consumenten te voorzien van mooie producten.”

Wel akkoord met CNS Vakmensen

Met CNV Vakmensen bereikte KNS namens de werkgevers wel een onderhandelingsresultaat met CNV Vakmensen. De belangrijkste elementen uit het voorstel ter verbetering van de positie van medewerkers in de branche zijn:

  • Een initiële loonsverhoging van totaal 7%, waarbij tweemaal 3,5% over het feitelijk brutoloon wordt toegekend, respectievelijk per 1 juni 2022 en 1 maart 2023.
  • Een eenmalige uitkering van € 220 bruto op fulltimebasis.
  • Reiskostenvergoeding wordt met 0,04 cent per kilometer verhoogd naar 0,19 cent per kilometer.
  • Jeugdlonen worden tot of 10% verhoogd.
  • De koudetoeslag wordt verhoogd naar € 10,50 bruto en in 2023 naar € 10,80 bruto.
  • De bestaande seniorenregeling “95-100-100” wordt vervangen door een “90-100-100 regeling”.

Belang van een cao in de slagersbranche

KNS: “Werkgevers in de slagersbranche vinden een cao belangrijk. Niet alleen voor het behoud van huidige werknemers maar ook voor toekomstige werknemers en werkgevers. Het is in ieders belang dat werken en ondernemen in de slagersbranche aantrekkelijk is. Door duidelijke regels, rechten en verplichtingen op het vlak van arbeidsvoorwaarden, arbeidstijden, pensioenen, sociale zekerheid en onderwijs in een cao vast te leggen, wordt voor de hele branche een gelijk speelveld gecreëerd. Om deze redenen heeft KNS een heel evenwichtig en aantrekkelijk voorstel gedaan met een zeer goede loonsverhoging en een sterk verbeterde reiskostenregeling. Maar ook een extra verhoging van de jeugdlonen en startschalen om de instroom te bevorderen. Daarnaast wordt de seniorenregeling uitgebreid zodat ouderen op een goede manier, tot aan pensioen werkzaam kunnen blijven. Het voorstel is in lijn met andere, recent afgesloten cao’s. KNS is van mening dat zij op dit moment alles heeft gedaan wat binnen haar mogelijkheden ligt om in deze, voor zowel werkgevers als werknemers, moeilijke tijden toch tot een nieuwe cao te komen.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

KNS: ‘Sluiting slagerijen dreigt door hoge energieprijzen’

KNS: ‘Sluiting slagerijen dreigt door hoge energieprijzen’

Bijna 75% van de bij Koninklijke Nederlandse Slagers aangesloten slagers heeft last van extreem hoge energieprijzen, blijkt uit een ledenpeiling van KNS. De branchevereniging roept de overheid op om met een oplossing te komen.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.