Klimaatcommissie wil belasting op zuivel en vlees

Runderen_unsplash

Een speciale klimaatcommissie heeft onderzocht wat er allemaal nog moet gebeuren om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Een van de punten is de vermindering van de veestapel en ze adviseren een hogere belasting op vlees en zuivel.

Om de opwarming van de aarde te beperken moet de uitstoot van CO2 omlaag. Het kabinet wil dat in 2023 Nederland 60 procent minder kwalijke broeigassen uitstoot. Een speciale klimaatcommissie heeft onderzocht welke maatregelen genomen moeten worden om dit doel te halen. Per sector hebben ze gekeken wat er moet gebeuren. In hun advies staat onder andere een hogere belasting voor langeafstandsvluchten, hogere gasprijzen en dat de industrie meer moet gaan betalen voor CO2-uitstoot.

Ook de veestapel en voeding komen aan bod in de adviezen. De veestapel moet flink inkrimpen. De commissie denkt met 30 procent. Daarnaast moeten Nederlanders meer plantaardige eiwitten eten en de consumptie van vlees en zuivel moet worden ontmoedigd door een belasting op deze producten.

Vleesbelasting

Het is niet de eerste keer dat een belasting op vlees ter sprake komt. In mei 2022 stemde de Tweede Kamer nog tegen een belasting op vlees. Dit gebeurde na een motie van de PVV, waarin de partij het kabinet verzocht om geen vleestaks in te voeren. De partij kreeg steun van onder andere VVD en CDA. Het is dus nog maar vraag of een dergelijke belasting er überhaupt komt, want het ligt volgens politieke experts ‘erg gevoelig’ bij de regeringspartijen.

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is tegen een dergelijke belasting en liet destijds weten enorm blij te zijn met de aangenomen motie. "Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten, draagt niet bij aan de volksgezondheid en bedreigt bovendien het voorbestaan van de slagersbranche."  Met mate vlees eten past volgens de brancheorganisatie in een gezond voedingspatroon. "Een vleestaks zorgt dat grote groepen consumenten toegang ontzegd worden tot een belangrijk voedingsbestanddeel of het maakt dat dat consumenten naar een goedkoper, minder gezond alternatief moet uitwijken", aldus Koninklijke Nederlandse Slagers.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.

Proefles van Joël Broekaert

Proefles van Joël Broekaert

Waarom smaakt sommige ham naar meloen, terwijl er geen meloen in de buurt is geweest? Culinair journalist Joël Broekaert weet alles over smaak en proeven. Vleesmagazine sprak met hem af bij Slagerij de Wit in Amsterdam, voor een professionele proefles.

Vlees in de media | Week 10-2023

Vlees in de media | Week 10-2023

Varkenshouder verruilt vleesvarkens voor zalm, Louise Freso over de stikstofproblematiek en Nederlanders kopen vooral goedkope vleesvervangers. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.