Keuringskosten in slachterijen zijn te hoog

attachment-001_food-image-VLS14591I01

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) brengt tegen de regels in de kosten in rekening van keuringsassistenten en dierenartsen die nog in opleiding zijn. Dit meldt Boerderij op haar website.

De kosten van de opleiding zijn geen kosten van officiële controles. Volgens Europese regelgeving mag LNV alleen kosten van officiële controles in rekening brengen, schrijft Boerderij.

Dat blijkt uit een tussenuitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) in een zaak die was aangespannen door onder andere slachterijen Vion, Compaxo, Ekro, Vitelco en Gosschalk. Bij het ministerie lopen nog tal van bezwaarprocedures tegen het in rekening brengen van kosten, en ook bij de rechter is een groot aantal zaken aanhangig gemaakt. Volgens het CBb is sprake van een langdurig lopende discussie.

Keuringskosten dierenarts in opleiding niet doorberekenen

De minister mag kosten van keuringsassistenten en dierenartsen wel in rekening brengen, oordeelt de rechter. Maar zolang die in opleiding zijn en dus geen officiële keuringen verrichten, kunnen de kosten daarvan niet aan het bedrijfsleven worden doorberekend.

Europese rechter

Daarnaast heeft de rechter een aantal vragen doorgestuurd naar de Europese rechter. Daarbij gaat het onder meer over de vraag of kosten van ander personeel dan keuringsdierenartsen en keuringsassistenten mogen worden doorberekend aan de slachterijen, en voor welke kosten is dat dan toegestaan en voor welke niet. Daarbij gaat het om de vraag of de NVWA bij een keuring een starttarief mag hanteren, en welke kosten dan onder dat starttarief mogen vallen.

De bedrijven hebben van het ministerie ook rekeningen gekregen over tijdvakken (kwartieren) waarvoor de bedrijven wel een aanvraag hadden gedaan bij de NVWA of de KDS, maar waarin geen werkzaamheden zijn uitgevoerd. De rechter heeft bij de Europese rechter de vraag gesteld of die kosten mogen worden doorberekend aan de bedrijven.

[intermezzo:1]

Antwoorden op vragen keuringskosten in 2019

Het CBb zal de zaak verder behandelen als de Europese rechter antwoord heeft gegeven op de vragen. Dat kan zeker een jaar duren, ook al heeft de Nederlandse rechter het Europese Hof van Justitie gevraagd de kwestie met voorrang te behandelen. Er lopen enkele honderden soortgelijke zaken bij het CBb. LNV heeft enkele honderden bezwaarschriften in behandeling.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology 2023 voor de vleesbranche

Food Technology 2023 voor de vleesbranche

Op Food Technology komen de werelden van food, beverage en technologie samen. Dit event op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch biedt naast een uitgebreide beursvloer een vol programma met seminars en lezingen. Ook voor de vleesbranche is Food Technology interessant.

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.

COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport

COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport

Minister Adema wil de maximum temperatuur voor veetransport vastleggen op 30 graden Celsius of lager. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het hier niet mee eens en tekent samen met de brancheorganisaties in veetransport, de (pluim)veehouderij en de varkenshouderij (POV) protest aan.