Israëlische startup ontwikkelt 3D-geprinte plantaardige burger

5 augustus 2020 Carmen Groeneveld

Israëlische startup SavorEat heeft een robot ontwikkeld die in 6 minuten een plantaardige hamburger print én grilt. De 3D-printer kan ter plekke de burger aanpassen naar de gewenste smaak en textuur van de afnemer.

De startup heeft de ‘robot’ ontwikkeld voor foodservice. Volgens SavorEat kan de robot de plantaardige burgers printen en personaliseren. Daarnaast grilt de robot de burger tot de gewenste gaarheid. Dit gehele proces duurt volgens de ontwikkelaars 6 minuten.

Pilot in burgerketen

SavorEat werkt samen met Israëlische burgerketen Burgus Burger Bar (BBB). De startup wil binnen een jaar een pilot opzetten bij de burgerketen. Volgens oprichter Racheli Vizman is Israël daarmee het eerste land wat 3D-geprint voedsel beschikbaar maakt voor het grote publiek.

shutterstock_721595218-A1200x800-300x200 Personalisatie

Vizman is ervan overtuigd dat de voedingsmarkt zich gaat verschuiven naar plantaardige producten, en dat sluit volgens haar goed aan bij haar visie. Volgens de oprichter van de startup gaat het over een jaar of drie niet meer alleen om het nabootsen van de smaak en textuur van vlees, maar ook om personalisatie.

Samenstelling vleesvervangers

'Wij hebben een hele nieuwe benadering van plantaardige voedingsmiddelen. Als je kijkt naar de huidige spelers in de markt die het erg goed doen, kom je bij Impossible en Beyond, die de ervaring van vlees nabootsen. Maar uiteindelijk heb je bij deze supermarkten niet de kans om de samenstelling van de producten te beïnvloeden', vertelt Racheli Vizman aan FoodNavigator.

Ingewikkelde structuur

Het bereiken van dezelfde structuur als vlees is de grootste uitdaging voor producenten van vleesvervangers, aldus Vizman. Volgens haar zie je daarom nog niet veel plantaardige steaks op de markt, omdat die producten een erg ingewikkelde structuur hebben. 'Stel je een biefstuk voor. Daarin zit spier, vet, bindweefsel, soms zelfs stukjes bot. Elke biefstuk heeft een andere samenstelling van die elementen en dus ook een andere textuur en ander mondgevoel', vervolgt Vizman.

3d-printer-300x289 Sensorische ervaring

'Bij 3D-printen kun je op het moment zelf beslissen wat voor textuur je wilt. Door het gebruiken van een specifiek algoritme en onze ingrediënten kunnen we niet alleen de smaak, maar ook de textuur en sensorische ervaring van vleesconsumptie creëren', aldus de CEO van de startup. De robot print een laagje van de burger en grilt het direct. Dit herhaalt de robot voor alle lagen totdat de burger ‘af’ is, waardoor hij ook direct gegrild is.

Cellulose

Als bindmiddel gebruikt de startup cellulose uit de celwanden van planten. Dit bindmiddel is ontwikkeld door onderzoekers aan de Hebrew University van Jeruzalem. Dit bindmiddel wordt gemengd met de plantaardige eiwitten en vetten waarna het in een cartridge wordt gestopt. Deze cartridges zijn tot zes maanden houdbaar en kunnen op kamertemperatuur bewaard worden.

Lees ook:

Pulled Oats en Karma Shoarma winnaars op Horecava 2020

 

Altijd op de hoogte blijven?