Inspecteur-generaal NVWA wil aparte dienst voor vleeskeuringen bij slachthuizen

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Jai79 via Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) wil een aparte dienst voor de vleeskeuringen bij slachthuizen, zodat er een duidelijkere scheiding tussen betaalde diensten en de wettelijke toezichtstaken komt. Dat zegt inspecteur-generaal Maarten Ruys, die 1 juli vertrekt bij de dienst, in het Financieele Dagblad

Momenteel zijn zo'n 800 van de 2500 werknemers van NVWA betrokken bij de keuringen in de slachthuizen. Deze kunnen volgens Ruys beter ondergebracht worden in een aparte dienst. Vleesbedrijven betalen voor deze keuringen. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat ondermijnt de status van NVWA. 

Een kwart tot een derde van de jaarlijkse uitgaven van de NVWA is afkomstig van het bedrijfsleven zoals de slachthuizen. Ruys twijfelt niet aan de integriteit van de NVWA-werknemers, maar noemt het "geen goede zaak dat een organisatie die onafhankelijk toezicht moet houden, voor een substantieel wordt gefinancieerd door onderneming waar het toezicht plaatsvindt."

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook
Degens’ Boeren BBQ inspireert slagers

Degens’ Boeren BBQ inspireert slagers

Op 10 mei organiseerde kruiden- en specerijenleverancier Degens de derde editie van de Boeren BBQ in Enspijk, om slagers en andere versspecialisten te inspireren.

Friquandelle

Friquandelle

Waar de kroket en bitterballen de muur al lang ontstegen zijn en zelfs het patatje-met tot een haute frituur gerecht is verworden, ligt de frikandel nog altijd in het verdomhoekje van de vreetschuur.

‘Bij onze slagerij doen we alles zelf’

‘Bij onze slagerij doen we alles zelf’

Nina Markus (22) had net een baan in een hotel, toen corona toesloeg. Ze wilde niet thuiszitten en ging aan de slag bij het familiebedrijf, Slagerij van Meurs in Reeuwijk. Dat beviel zo goed, dat ze is gebleven. Ze is nu bezig met de opleiding Slager van SVO vakopleiding food.