Inspecteur-generaal NVWA wil aparte dienst voor vleeskeuringen bij slachthuizen

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Jai79 via Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) wil een aparte dienst voor de vleeskeuringen bij slachthuizen, zodat er een duidelijkere scheiding tussen betaalde diensten en de wettelijke toezichtstaken komt. Dat zegt inspecteur-generaal Maarten Ruys, die 1 juli vertrekt bij de dienst, in het Financieele Dagblad

Momenteel zijn zo'n 800 van de 2500 werknemers van NVWA betrokken bij de keuringen in de slachthuizen. Deze kunnen volgens Ruys beter ondergebracht worden in een aparte dienst. Vleesbedrijven betalen voor deze keuringen. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat ondermijnt de status van NVWA. 

Een kwart tot een derde van de jaarlijkse uitgaven van de NVWA is afkomstig van het bedrijfsleven zoals de slachthuizen. Ruys twijfelt niet aan de integriteit van de NVWA-werknemers, maar noemt het "geen goede zaak dat een organisatie die onafhankelijk toezicht moet houden, voor een substantieel wordt gefinancieerd door onderneming waar het toezicht plaatsvindt."

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook
Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers

Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers

Hoewel er steeds meer vleesvervangers in de schappen van de supermarkt liggen, blijven deze relatief prijzig. Tegelijkertijd blijven supermarkten stunten met kiloknallers, waardoor een stukje vlees goedkoper is. Duurzaamheidsdeskundigen pleiten voor true pricing.

‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

Arie Bakker (20) was bezig met een opleiding robotica toen corona zijn intrede deed. Omdat hij tijd over had, werkte hij veel bij Meesterslager Arie Bakker, de slagerij van zijn vader in Alblasserdam. Zo ontdekte Arie dat hij verder wil in het slagersvak.

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

WUR, SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkelden samen een plantaardige grondstoffen-gel voor de productie van hybride slagersproducten. Op de website geeft KNS een update van dit project Plant4Texture. Onlangs werd deze gel succesvol gebruikt voor de productie van hybride grill- en rookworst.