Ierland wil meest duurzame rundveestapel van Europa krijgen

6 januari 2016 Vleesmagazine

Ierland is de snelst groeiende economie in de westerse wereld. Een van de belangrijkste pijlers voor die groei is de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Stuwende kracht achter het succes is het nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green. Een van de doelen van dit programma is de meest CO₂-efficiënte rundveestapel van Europa te krijgen. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Zo bleek woensdagmiddag tijdens de presentatie van het Origin Green-duurzaamheidsprogramma van Bord Bia, de Irish Food Board. De bijeenkomst, in aanwezigheid van de Ierse minister president  Enda Kenny, vond plaats in de residentie van de Ierse ambassadeur, John Neary in Den Haag.

Iers rundvlees in Nederland

Nederland is de grootste consument van Iers rundvlees per hoofd van de bevolking en is de op drie na grootste importeur van het product. Uit een GfK-onderzoek is gebleken dat Nederlanders Iers rundvlees zien als een product van topkwaliteit, geproduceerd op de meest dier- en milieuvriendelijke manier. Een derde  van de totale voedingsmiddelenexport van Ierland - €10,5 miljard - bestond in 2014 uit rundvlees.

Meest natuurlijke manier

De Ierse voedingsmiddelensector floreert op het groene gras, dat vanwege het milde klimaat, de kalksteengrond en de vele regenval overvloedig aanwezig is. ‘Gras biedt de meest natuurlijke manier voor de productie van rundvlees en zuivel’, zegt Aidan Cotter, ceo van Bord Bia, de Ierse voedingsmiddelenorganisatie. ‘Het is echter een bijna onmogelijke opgave om alle monden wereldwijd te voeden in een tijd dat het klimaat drastisch verandert. Klimaatverandering en grondstoffenschaarste vragen daarom om een vernieuwde, doelgerichte aanpak.’

Origin Green

In 2012 startte Bord Bia met het duurzaamheidsprogramma Origin Green. Meer dan 55.000 Ierse boerderijen en 122 voedingsmiddelenbedrijven hebben zich sindsdien bij het programma aangesloten. Deze bedrijven zijn goed voor 90 procent van de Ierse rundvleesproductie en de helft van de melkproductie. De bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 85 procent van de voedingsmiddelenexport van Ierland. Het streven is dat aan het einde van dit jaar alle agrarische bedrijven zijn aangesloten bij het programma.

Kleinste voetafdruk

De Ierse melkveestapel kent volgens Cotter al de kleinste voetafdruk in de Europese Unie, terwijl de rundveestapel hard op weg is daar naar toe. ‘Uit een recent gepubliceerd rapport blijkt dat door CO₂-uitstoot van de rundveestapel met 10 procent te verminderen, het de meest CO₂-efficiënte van Europa kan worden en de aangesloten agrarische bedrijven jaarlijks € 300 miljoen extra inkomsten kunnen genereren. Dit betekent dat wanneer rund- en melkveehouderijen hun duurzaamheidsdoelen behalen, de totale uitstoot van broeikasgassen door de Ierse landbouw met 6 procent, of 1 miljoen ton, wordt verminderd. Het is een eerlijk, transparant en vooral duurzaam systeem.’

Wereldleider

Origin Green is een nationaal duurzaamheidsprogramma en is daarmee uniek in de wereld. Alle deelnemende bedrijven aan het programma worden elke 18 maanden gecontroleerd en beoordeeld op hun CO₂-uitstoot; een proces van meting, terugkoppeling en continue verbetering. Ook worden de boerderijen gecontroleerd op hun prestaties op het gebied van watermanagement, biodiversiteit, diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Sinds de lancering zijn er bijna 90.000 CO₂-evaluaties uitgevoerd op Ierse boerderijen. ‘Alleen al deze maatregel maakt Ierland wereldleider op het gebied van duurzame landbouw en voedingsmiddelen’, volgens Cotter.

   

Altijd op de hoogte blijven?