Definitief akkoord rond overgang Unox-fabriek

OSS-UNOX-WORST

De leden van vakbonden FNV en CNV bij de Unox-fabriek in Oss hebben ingestemd met het akkoord dat werd gesloten over arbeidsvoorwaarden met Unilever en Zwanenberg Food Group.

Daarmee komt een definitief einde aan de reeks stakingen door het personeel. Unilever verkoopt de fabriek, waar rookworsten, soepen en sauzen gemaakt worden aan vleesverwerker Zwanenberg. Dat bedrijf wilde de arbeidsvoorwaarden aanpassen, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers gingen daarop over tot acties en staakten de afgelopen weken herhaaldelijk.

Geen gedwongen ontslagen

Er zijn nu nieuwe afspraken gemaakt, met de garantie dat tussen 2018 en 2019 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Verder geldt voor de periode 2020 tot en met 2022 een sociaal plan op Unileverniveau. Daarnaast worden verschillen in pensioenaanspraken als gevolg van de verkoop gecompenseerd en krijgen voltijdwerknemers een eenmalig bedrag van 2000 euro.

Trots op wat bereikt is

FNV-bestuurder Niels Suijker zei trots te zijn op wat de werknemers van Unox in Oss met hun acties hebben bereikt. ‘Door dit akkoord krijgen de medewerkers werkzekerheid en inkomenszekerheid voor de komende jaren. Daarnaast wordt het verlies van de Unilever-pensioenregeling deels gecompenseerd met goede overgangsafspraken, waardoor zij er niet meer duizenden euro’s op achteruit gaan.’

Ook Unilever trevreden

Ook Unilever is tevreden. ‘Het is heel fijn dat er een akkoord is, want staken is voor niemand fijn. Nu kunnen we verder’, aldus een woordvoerster van Unilever in een reactie. De fabriek in Oss gaat per 1 januari over van Unilever naar Zwanenberg.

Lees ook
Inschrijven voor Arnhem Rookworststad 2022

Inschrijven voor Arnhem Rookworststad 2022

Dit jaar vindt de 48e editie van Arnhem Rookworststad plaats. Slagers en worstmaker hebben tot 26 september de tijd om zich voor deze nationale vakwedstrijd in te schrijven. Zaterdag 15 oktober maakt de organisatie bekend wie de Bronzen Rookworst mee naar huis mag nemen.

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

Er is een de nieuwe cao voor de ruim 4.500 mensen, die werkzaam zijn in de vleeswarenfabrieken. Een meerderheid van de FNV-leden stemde in met de afspraken die de vakbond en de sector maakten.

Akkoord KNS en FNV over nieuwe cao

Akkoord KNS en FNV over nieuwe cao

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft toch een onderhandelingsresultaat bereikt met vakbond FNV over een nieuwe tweejarige cao voor het slagersbedrijf. Wat hebben de partijen afgesproken?