Consumenten blijven onverminderd positief
De stemming onder consumenten is in juli even positief als in juni. Het consumentenvertrouwen blijft 23. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de bereidheid om aankopen te doen was volgens het statistiekbureau onveranderd, net als het oordeel over het economische klimaat.
Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in juli ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41. Het consumentenvertrouwen ligt al sinds eind 2016 boven de 20.
Hogere uitgaven voedingsmiddelen
Het CBS kwam ook met cijfers over de consumentenbestedingen in mei naar buiten. In deze maand werd 1,9 procent meer besteed dan in mei 2017. Er werd vooral meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen en aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper. Aan duurzame goederen, zoals auto’s, meubels en kleding, werd 1 procent meer uitgegeven dan in mei 2017.
Gunstige omstandigheden
Volgens de zogenoemde consumptieradar van het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de consumptie in juli net zo gunstig als in mei.
[intermezzo:1]Meer over
Lees ook
Maaltijdbezorging blijft explosief toenemen
Net als in 2020, hebben we ook in de eerste helft van 2021 massaal eten besteld, blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Gezonder worden de maaltijden overigens niet. Daarnaast noemt de bank nadelige gevolgen voor de maaltijdbezorgers.
ABN AMRO: Consument kiest voor dierenwelzijn bij pluimveeproducten
Dierenwelzijn is een belangrijke factor voor Nederlandse en Duitse consumenten in de keuze voor kip en eieren. Ook vinden ze een goede beloning voor boeren belangrijk. Ongeveer 7 op de 10 consumenten is bereid om in dat geval meer te betalen voor pluimveeproducten. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder Nederlandse en Duitse consumenten.
CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU
Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU, gevolgd door Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken. In 2020 exporteerde Nederland 3,6 miljard kilo vlees, goed voor 8,8 miljard euro. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.