Caron breekt lans voor slagerij bij uitreiking Gouden Slagersring

11 april 2018

Alain Caron, tv-chef-kok en culinaire alleskunner, bekend van de tv-programma’s Binnenste Buiten en Masterchefs, heeft groot respect voor slagers. ‘Het belangrijkste product in de keuken is het vlees’, breekt hij een lans voor slager in aanloop naar de uitreiking van de Gouden Slagersing in Houten.

De bekende tv-kok Caron is onder de indruk van het aantal jaren dat de Gouden Slagersring al bestaat: sinds 1953. ‘Ik was echt heel erg verbaasd dat deze wedstrijd zolang bestaat. Dat zegt wel iets, dat is heel bijzonder. Heb zelf ook aan een paar wedstrijden meegedaan en ik weet hoe spannend dat kan zijn.’

Als voorbeeld benoemt hij Slagerij De Leeuw in Amsterdam. ‘Ik kreeg daar een glas wijn. En op zaterdag operamuziek in zijn winkel heeft, op die muziek bereidt hij zijn producten.

Ik heb iets met vlees

Caron houdt ontzettend van vlees, als kok zijnde. ‘Ik heb iets met vlees. Wil je daar iets bijzonders van maken, dan moet je heel creatief zijn en heel goed kunnen nadenken. Je hebt passie nodig, kennis, en geduld.’

Uit respect voor zijn vak zou een slager zich moeten kleden als een kok. ‘Dat doen ze vaak ook al wel’, aldus Caron. ‘Neem je vak heel serieus. Jullie zijn heel belangrijk. In Amsterdam zie ik veel ambachtelijke winkeltjes verdwijnen, het zijn bijna allemaal kledingwinkels. Ik wil de echte groenteboeren, de echte slagers, de echte patissiers zien. Die zijn heel belangrijk voor onze voeding en ons als koks.’

Heel belangrijk zijn ook de boeren, benadrukte de tv-kok. ‘Die hebben wij nodig voor het vlees, de kaas, groenten. Eigenlijk begint ons vak in het boerenland, dat ontspruit alles. Een supergoed contact met de boeren is zo belangrijk.’

Boeken We love Beef voor Young Butchers

IMG_0584-300x225 Hoofdredacteur van Vleesmagazine Marijke Buijs doet Alain Caron de suggestie zijn boeken aan de Young Butchers te geven.

Caron lardeerde zijn toespraak met vragen, waarmee degenen die het goede (of soms het origineelste) antwoord gaven, zijn boek We Love Beef konden winnen. ‘Het is leuk om een toespraak te houden, maar wil jullie ook uitdagen.

De vragen waren niet mals, waardoor er na afloop drie boeken overbleven. Die gingen aan het eind van Carons presentatie naar het team van de Young Butchers: Kevin van der Veen, Wessel Starink en reservekandidaat en ‘spreekstalmeester’ Josja Haagsma. Het was een spontane ingeving van hoofdredacteur Marijke Buijs van Vleesmagazine en Caron, omdat de Young Butchers net daarvoor een fraaie presentatie voor de genomineerden en hun gasten gaven in de hal van SVO in Houten.  Caron sprak hen enthousiast toe: ‘Ga ermee door. Jullie groeien alleen maar, heel erg je best doen. Nog heel veel jaren doorgaan’, aldus de befaamde tv-kok.

Altijd op de hoogte blijven?