Belastingdienst start voorlichting rond verhoging btw

De belastingdienst begint deze week met een campagne gericht op ondernemers om de gevolgen van de verhoging van het lage btw-tarief onder de aandacht te brengen. De verhoging gaat in op 1 januari, maar volgens de dienst moeten ondernemers nu al aan de slag gaan met de voorbereidingen.

De belastingdienst wijst ondernemers erop tijdig te beginnen met de 9-procentregeling, om te zorgen dat administratie, prijzen van goederen en diensten en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang op orde zijn.

Tarief gaat naar 9 procent

'Offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9 procent', zo noemt de Belastingdienst een complicatie van het hogere tarief dat nog officieel op Prinsjesdag moet worden aangekondigd. De verhoging van de btw maakt deel uit van het Belastingplan 2019, hierin wordt ingezet op minder belasten van inkomen en meer van consumptie.

Grote zorg

Onder meer in de supermarktbranche is met grote zorg gereageerd op het plan van het nieuwe kabinet om de btw op dagelijkse producten te verhogen van 6 naar 9 procent. Het overgrote deel van de supermarktomzet valt onder het lage tarief. Vooral in de buurt van de grens met Duitsland kan dit voor omzetverlies gaan zorgen, stelde CBL-directeur Marc Jansen eerder.

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Meer over
Lees ook
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

Belastingdienst heeft drie tips voor startende ondernemers

Belastingdienst heeft drie tips voor startende ondernemers

Bijna een kwart van de startende ondernemers houdt de opstartkosten van hun bedrijf niet goed bij. Dat blijkt uit een peiling van de Belastingdienst. Zonde, want starters kunnen ook btw terugvragen over de zakelijke kosten gemaakt voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Daarom heeft de Belastingdienst drie tips voor startende ondernemers.

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.