ACM wil meer onderzoek naar overname Stegeman door Ter Beke

vleeswaren_pixabay

Foto: Pixabay

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil meer onderzoek naar de overname van CFG Benelux (Stegeman) door Ter Beke. Dit onderzoek moet zich richten op de markten voor vleeswaren en het snijden en verpakken daarvan.

Zowel Stegeman als Ter Beke produceren, snijden en verpakken vleeswaren, voornamelijk voor supermarkten maar ook voor groothandels die leveren aan slagerijen. Daar ligt het probleem.  Afnemers geven namelijk aan weinig andere mogelijkheden te hebben dan Stegeman en Ter Beke. ACM: “De sterke positie na de overname kan mogelijk leiden tot een hogere prijs, minder kwaliteit en minder innovatie.”

Overname

Als de bedrijven de overnameplannen willen doorzetten dan moeten ze hiervoor bij ACM een vergunning aanvragen. ACM start dan met het verdere onderzoek naar de gevolgen van deze overname. “Er wordt dan meer onderzoek gedaan naar de verschillende markten voor de verkoop van vleeswaren, en voor het snijden en verpakken van vleeswaren. De ACM wil onder andere beter in kaart brengen welke alternatieven supermarkten hebben en welke gevolgen de overname heeft voor supermarkten en voor consumenten”, aldus ACM.

Stegeman

De geschiedenis van Stegeman startte in 1858 toen slager Johannes Stegeman een ambachtelijke spekslagerij in Deventer opende. Vandaag de dag produceert Stegeman in Wijhe vleeswaren, worsten en vegetarische producten. In 2008 werd Stegeman onderdeel van het Spaanse Campofrio. Dit vleesconcern heeft acht verschillende business units in Europa en de VS. Namelijk in Spanje, Italië, Portugal, VS, Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en een joint venture in Roemenië. Sinds 2015 is Campofrio en dus ook Stegeman, onderdeel van Sigma Food group.

Ter Beke

Het Belgische Ter Beke produceert fijne vleeswaren en gerechten. Het bedrijf heeft twaalf vestigingen verspreidt over België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Bij de groep werken ongeveer 2.650 mensen. Ter Beke realiseerde in 2020 een omzet van 717,4 miljoen euro.

Bron: ACM

Dossiers
Lees ook
De cijfers

De cijfers

Eigenlijk zou deze column over de Slavakto moeten gaan. Dat is ook zo maar dan wel vanuit een ongebruikelijke invalshoek. Terwijl u wellicht in de schitterende nostalgische Werkspoorkathedraal op zoek bent geweest naar nieuwe ideeën en inspiratie, luisterde naar een interessante spreker of gewoon gezellig met collega’s kletste, zat ik thuis met corona.

Speciaal voor kleine batches vlees of vleeswaren

Speciaal voor kleine batches vlees of vleeswaren

Produceer je kleine of middelgrote batches verse levensmiddelen? Vanaf slechts € 30,- per dag kun je al gebruik maken van een automatische verpakkingsoplossing van MULTIVAC. Tijdelijk bij aankoop van een R 085 of T 305 gratis 1.000 meter folie.

Slagerij Haverkort zoekt nieuwe eigenaar

Slagerij Haverkort zoekt nieuwe eigenaar

Nabij het centrum van Zwolle is slagerij Haverkort sinds 1931 gevestigd. Een modern ambachtelijke slagerij met een eigen worstmakerij en ruime keuken. Herman Haverkort is 40 jaar werkzaam in de slagerij en zoekt een kandidaat aan wie hij de slagerij kan overdragen. Een ondernemer die met passie en vernieuwde visie verder wil bouwen aan de toekomst.