ABN AMRO: Grootste crises voor foodsector voorbij, maar structurele uitdagingen blijven

16 februari 2024 Ella Olsso via Pexels
ABN AMRO publiceert vandaag, 16 februari, de Subsectorprognones Food 2024-2025. Ondanks gestegen kosten, uitdagingen zoals personeelstekorten en verduurzaming en schaarste aan agrarische grondstoffen, verwacht ABN AMRO in 2024 een (lichte) volumestijging voor de foodsector.

Na een aantal turbulente jaren lijken de buitengewone uitdagingen voor de foodsector meer op de achtergrond te raken. De afgelopen jaren werden getekend door de impact van corona, hoge inflatie en aanzienlijke stijgingen van kosten voor energie, grondstoffen en verpakkingen. De grootste prijsstijgingen zijn waarschijnlijk grotendeels voorbij. Tegelijkertijd komen structurele uitdagingen, zoals personeelstekorten, de verduurzamingsopgave en het veiligstellen van grondstoffen, juist hoger op de agenda te staan. In 2023 daalden de volumes (-1,5 procent) en ook in de eerste helft van 2024 blijven de volumes onder druk staan. Pas in de tweede helft van het jaar trekken deze weer aan. Dit ligt in lijn met de verwachte koopkrachtverbetering. Dat concludeert ABN AMRO in de Sectorprognose Food die vandaag wordt gepubliceerd. Over heel 2024 verwacht de bank een lichte stijging van de volumes (+0,5 procent), terwijl in 2025 een verdere stijging (+1 procent) in het verschiet ligt.

Kernpunten

  • Na turbulente jaren lijken de uitzonderlijke uitdagingen voor de sector af te nemen. Echter worden structurele problemen zoals personeelstekorten en duurzaamheidskwesties prominenter
  • Vooral de zuivelindustrie (-1 procent) en vleesverwerkende sector (-2 procent) krimpen dit jaar
  • De beschikbaarheid van grondstoffen en de volatiliteit van de voedselprijzen vormen in de komende jaren een grote uitdaging. De vooruitzichten voor de sector blijven daarom onzeker en een terugkeer naar 'normaal' is nog niet in zicht

Sterke daling volumes vleesverwerkende sector

De verwachtingen voor 2024 laten per sector een wisselend beeld zien. De volumes in de zuivel zijn in 2023 (+1 procent) iets gestegen, maar door de hoge supermarktprijzen staat de vraag naar zuivelproducten onder druk. Ook kiezen consumenten vaker voor plantaardige alternatieven. De lichte groei van vorig jaar slaat zowel in 2024 (-1 procent) als 2025 (-2 procent) om in krimp. De vleesverwerkende industrie (-6 procent) heeft een moeilijk jaar achter de rug. Door een krimpende veestapel dalen de volumes en blijven de prijzen op een relatief hoog niveau. Doordat het aanbod komende jaren verder krimpt, dalen de volumes naar verwachting ook dit jaar (-2 procent) en volgend jaar (-3 procent). De groente- en fruitsector staat er beter voor. Zo stegen de volumes in 2023 licht mede door de grotere vraag naar diepvriesgroente en fruit in de eerste helft van het jaar. In de komende twee jaar verwacht ABN AMRO dat de volumes stabiel blijven.

Sector nog niet terug naar ‘normaal’

Na een aantal moeilijke jaren lijkt de foodsector in rustiger vaarwater te komen. Tegelijkertijd benadrukt ABN AMRO dat structurele uitdagingen een grotere rol gaan spelen. “De grote personeelstekorten blijven een grote uitdaging. Daarnaast is de beschikbaarheid van agrarische grondstoffen door veranderende weersomstandigheden erg onvoorspelbaar. Vooral bedrijven die de inkoop van grondstoffen niet hebben gespreid en afhankelijk zijn van landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering kunnen worden getroffen. We verwachten dan ook dat de beschikbaarheid van grondstoffen en de volatiliteit van de voedselprijzen in de komende jaren voor de foodsector een grote uitdaging vormen”, vertelt Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch en Food van ABN AMRO. “Ook kunnen de aanhoudende geopolitieke spanningen uitdagingen met zich meebrengen en onder meer leiden tot verstoringen in de bevoorradingsketen of hogere kosten. Duidelijk is dat de vooruitzichten nog behoorlijk onzeker zijn en de sector helaas nog niet terugkeert naar ‘normaal’.”

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?