5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

slachthuis varkens_pixabay

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 werden er 5 procent minder varkens geslacht. 

Tot en met week 23 slachtten Nederlandse varkensslachterijen 6,88 miljoen dieren. Dat zijn er bijna 356.000 minder dan in het eerste half jaar van 2021. Het gemiddelde slachtgewicht per varken lag op bijna 101 kilo, ruim 300 gram lager dan in de periode vorig jaar.

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 58,9 procent. Dat is hetzelfde percentage als het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De levende export is dit jaar toegenomen ten opzichte van 2021. Tot en met week 23 werden er 393.000 vleesvarkens naar slachterijen in het buitenland vervoerd, bijna 47.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel is de export nog altijd 40 procent minder dan in dezelfde periode van 2020.

Bron: Varkens.nl

Dossiers
Lees ook
Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

De varkens van Bioboer Lauwrens Sterken kunnen terecht in de Mooiste Modderpoel. Hij won de jaarlijkste verkiezing van Wakker Dier met ruim 3400 stemmen. "Dit voelt echt als waardering voor ons werk", reageert Lauwrens op de winst. "En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten.”

NVWA sluit tijdelijk slachterij Gosschalk

NVWA sluit tijdelijk slachterij Gosschalk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft de slachthuiserkenning van slachterij Gosschalk geschorst. Dit betekent dat er voorlopig niet geslacht mag worden. De werkzaamheden van het bedrijf waarbij niet met levende dieren wordt gewerkt mogen wel doorgaan.

Barbecuekoning Jord Althuizen werkt met de heyde hoeve

Barbecuekoning Jord Althuizen werkt met de heyde hoeve

Barbecuekoning en ’pyro-culinair avonturier’ Jord Althuizen werkt al jarenlang met varkensvlees van de Brabantse boerencoöperatie Heyde Hoeve, die wordt geleid door Tiny Schepers. “Hij is de expert in het grootbrengen van vlees, ik in het bereiden en opeten ervan.”