'Slagers zien steeds meer klanten in de winkel en in de webshop'

wagyu-1-272x204

Slagers profiteren van de sluiting van de horeca. De landelijke vereniging van keurslagers bevestigt een omzetstijging. 'Gemiddeld krijgen de winkels tussen de 20 en 30 procent meer binnen.'

'Er komen meer klanten in de winkels, maar ook online stijgen de verkopen. Niet normaal. Er zijn zelfs slagers die online zijn gestopt, omdat ze het niet konden bijbenen', aldus een woordvoerder.

Voor slagers die veel afzet hebben in het derde kanaal, is de situatie uiteraard minder rooskleurig.

[intermezzo:2]

Het voelt volgens veel slagers dubbel, zegt Keurslager Gert Jan Wit in Den Helder in het NoordHollands Dagblad. Het is volgens hem vreselijk dat de horeca zo zwaar getroffen wordt, maar hij ziet dat klanten juist nu kiezen voor duurder vlees.

Duurdere soorten vlees

'Klanten brengen het thuiskoken zeker op een hoger niveau. Ik verkoop meer duurdere soorten vlees. Mijn collega's hebben zelfs Wagyu-vlees liggen. Dat is al gauw honderd euro per kilo.'

Wit geeft aan er wel met gemengde gevoelens in te zitten. 'Absoluut. Als ik naar mezelf kijk ben ik heel erg tevreden, maar voor de horeca is het een drama. Wij hebben door vleesschandalen ook heel wat klappen gekregen in het verleden, dus we pakken dit moment wel.'

[intermezzo:1]

Speciaalzaken profiteren

Ook tijdens de eerste intelligente lockdown in maart draaiden de speciaal extra omzet. Marktonderzoeker GfK becijferde in het voorjaar dat speciaalzaken als groenteboeren, bakkers en slagers zo’n 55 miljoen euro extra omzet boekten. Uit de analyse onder ongeveer tienduizend huishoudens blijkt dat slagers in de coronamaanden hun omzet met 36 procent zagen stijgen.

 
Lees ook
Groot Spaans assortiment bij Slagerij De Leeuw

Groot Spaans assortiment bij Slagerij De Leeuw

Ibéricoham, gerijpt kalfsvlees, huisgemaakte boeuf bourguignon van Galicisch rund en truffels in de toonbank; bij Slagerij De Leeuw in Amsterdam kom je voor het exclusieve assortiment. Als het aan eigenaar Arno Veenhof ligt, durven meer slagers die keuze te maken.

Nederland gaat opnieuw in lockdown - levensmiddelenwinkels blijven open

Nederland gaat opnieuw in lockdown - levensmiddelenwinkels blijven open

Zaterdagavond scherpte de regering opnieuw de coronamaatregelen aan. Sinds zondag 19 december is Nederland evenals vorig jaar in lockdown. De lockdown duurt in elk geval tot 14 januari. Essentiële winkels, waaronder de bakker, slager, visspecialist en slijter, blijven open.

Vooruit kijken

Vooruit kijken

Vooruitkijken, dat doen we traditioneel aan het einde van een jaar. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen, welke trends zetten door of komen eraan? Maar dit jaar heb ik er moeite mee.