Vleesvervanger uit insectencellen

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

WAGENINGEN - Vleesvervangers gemaakt van insectencellen uit de bioreactor kunnen over 20 jaar in de winkels liggen.

WAGENINGEN - Vleesvervangers gemaakt van insectencellen uit de bioreactor kunnen over 20 jaar in de winkels liggen.


Dat zegt technoloog en consumentenwetenschapper ir. Marjoleine Verkerk, van de afdeling proceskunde aan de Wageningen Universiteit.


Drijfveer voor de toenemende belangstelling voor insecteneiwit is de schaarste op de vleesmarkt. Inwoners van zich ontwikkelende economieën in India en China willen vlees op hun bord en dat leidt tot spanningen op de markt. Er is onvoldoende landbouwgrond om voor alle consumenten vlees te produceren.


Op de afdeling proceskunde experimenteert Verkerk met insectencellen die bedrijven al gebruiken voor de productie van industriële eiwitten, meldt Resource. Een van de cellijnen waarmee ze werkt is afkomstig uit de larve van de zijderups. 'De voedingswaarde van insecten is al vrij hoog, maar de aminozuursamenstelling kan beter. De hoeveelheid lysine zou hoger kunnen.'


Verkerk probeert de aminozuursamenstelling te verbeteren door een optimale mix van zuurgraad, temperatuur en medium te krijgen. Ook denkt ze aan het inzetten van baculovirussen om nieuwe genen in de cellen te brengen. Verkerk werkt zonder financiële steun van de voedingsindustrie.


Consumenten zullen het eten van insecteneiwit eerder accepteren dan het eten van hele, herkenbare, insecten. Maar het hangt van hen af of insecteneiwit toekomst heeft. Verkerk’s eerste publicatie verschijnt in Biotechnology Advances.


Lees ook:

Eten insecten milieuvriendelijker (+foto's) (11 januari 2007)


Maden in plaats van biefstuk is menuoptie (3 januari 2007)

Altijd op de hoogte blijven?