Vleeskuikenketen heeft marktleider nodig

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DOETINCHEM - Vion als marktleider moet hét voorbeeld worden voor de vleeskuikenketen. Nederlandse kippenslachters hebben zich in Duitsland namelijk de kaas van het brood laten eten.

DOETINCHEM - Vion als marktleider moet hét voorbeeld worden voor de vleeskuikenketen. Nederlandse kippenslachters hebben zich in Duitsland namelijk de kaas van het brood laten eten.


Dat zei Antoon van den Berg, directeur Hendrix Genetics, tijdens de NOP-kring Kuikenbroeders en kring Fokkers, meldt het Agrarisch Dagblad.


'Lopen klooien'

Als er namelijk een sterke marktleider opstaat, die de lijnen uitzet, kan de sector opnieuw op de kaart gezet worden. Van den Berg vindt dat Nederlandse kippenslachters hun leidende positie op de Duitse markt te veel hebben laten wegglippen. 'We hebben veel te lang lopen klooien en daardoor hebben we markten verloren of we dreigen deze te verliezen.'


'Twintig jaar geleden waren Nederlandse pluimveeslachterijen er leidend. Denk aan Astenhof en Friki met hun merkproducten en later Pingo en in wat mindere mate Storteboom. We hebben het weg laten lopen.'


Volledig veranderd

Volgens hem waren de Nederlandse slachterijen de eersten die met versproducten begonnen. 'De situatie is nu volledig veranderd. In Duitsland heeft slachterij Wiesenhof het volledig overgenomen.' Wiesenhof is een volledig geïntegreerd bedrijf met vleeskuikenhouders onder contract. Deze ketengerichte integratie ontstond vanuit de slachterij.


Een zelfde ontwikkeling vond in zijn ogen plaats in de varkensvleessector. Vion is daar de dominante partij die het boegbeeld vormt voor de sector.


Kapitaalverschaffer

'Bij de vorming van Vion', aldus Van den Berg, 'speelde de ZLTO een belangrijke rol als kapitaalverschaffer, die ervoor kon zorgen dat Dumeco samen met een aantal Duitse vleesbedrijven werd opgekocht en ingelijfd bij Sobel. Een dergelijke mogelijkheid is voor de vleeskuikensector (nog) niet in beeld. De ZLTO zou hier een rol kunnen spelen.'


Lees ook:

'Verwielen past bij Van Miert' (24 augustus 2007) 


Verkoop Volwaard-kip loopt goed (17 augustus 2007)


Duitsers slachten meer (15 augustus 2007)


Plukon breidt uit met Frikifresh (14 augustus 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Vion

Alle berichten over Hendrix

Altijd op de hoogte blijven?