Tweederde Britse kip bevat ziekmakers

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

LONDEN – Bijna tweederde van pluimveevlees in het Britse supermarktschap bevat Campylobacter.

LONDEN – Bijna tweederde van pluimveevlees in het Britse supermarktschap bevat Campylobacter.

Dat blijkt uit onderzoek van de Food Standards Agency in Groot-Brittannië die ruim 3.300 monsters van kippenvlees en kalkoen onderzocht.

Salmonella werd gevonden in slechts zes procent van de gevallen. Het geteste vlees betrof pluimveevlees dat in het Verenigd Koninkrijk is geproduceerd.

Campylobacer is de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. In Groot-Brittannië worden elk jaar 55.000 gevallen gemeld.

Volgend jaar wordt in Engeland een Campylobacter congres georganiseerd waar diverse opties worden belicht om de ziekteverwekker uit te bannen.

Nederland

Het percentage kippenvlees dat besmet is met campylobacter in Nederland nam in het derde kwartaal van 2008 toe. Bij eindproducten werd een besmettingspercentage voor campylobacter van 48 procent gevonden. 

In Nederlandse slachterijen werd bij recent onderzoek vrijwel geen besmetting met Campylobacter bij filet en velhoudende kipproducten gevonden.

Download het FSA onderzoek hier

Lees ook:

Weinig Campylobacter in kippenslachterij (15 september 2009)

Meer campylobacter op kip (17 maart 2009)

Meer infecties Campylobacter in EU (21 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Campylobacter

Alle berichten over voedselveiligheid

Altijd op de hoogte blijven?