Tientallen jaren oud vlees op menu's in Polen

13 augustus 2012 Tom van der Meer

KRAKAU - Tientallen jaren oud Zweeds vlees van ver over de datum stond tot voor kort in Polen op het menu in scholen, bejaardenhuizen en gevangenissen. Ook werd het nog in supermarkten verkocht. In Zweden werd het via internet aangeboden.

KRAKAU - Tientallen jaren oud Zweeds vlees van ver over de datum stond tot voor kort in Polen op het menu in scholen, bejaardenhuizen en gevangenissen. Ook werd het nog in supermarkten verkocht. In Zweden werd het via internet aangeboden.


Dat meldt actualiteitenprogramma Uwaga! van de Poolse tv-zender TVN op basis van eigen onderzoek en naspeuringen van Svenska Dagbladet. Het vlees was tussen 1983 en 1993 geproduceerd en ingeblikt voor het Zweedse leger tot het eind jaren negentig over de datum was.


Ook in Nederland

Toen werd bijna 1500 ton van het nog onaangeroerde vlees verkocht met de melding dat het niet geschikt is voor menselijke consumptie. Volgens TVN is een deel van de voorraad behalve in Polen ook in Duitsland, Nederland en Frankrijk terechtgekomen.


In Polen zou de voorraad nog enkele jaren zijn opgeslagen, tot het bedrijf Inex in Krakau er in 2007 interesse in kreeg.


Nieuwe vervaldatum

Wat daarna precies is gebeurd is onduidelijk, maar de blikken hadden ineens 2010 als vervaldatum gekregen en waren verkocht aan supermarkten. Een Pools cateringbedrijf zou het vlees met kruiden verwerkt hebben tot worst, braadvlees, mortadella en vele andere vleesproducten.


'Geen ziekteverwekkers'

Op een door TVN getoond document, afkomstig van de Poolse voedselautoriteit Sanepid, waren enkele blikken van de voorraad voor de verkoop onderzocht. Sanepid stelt in dit document dat na physisch-chemische en bacteriologische analyse is gebleken dat er geen zware metalen en ziekteverwekkers inzitten die het ongeschikt zouden maken voor menselijke consumptie.


Ranzig

TVN-journalisten onderzochten zelf enkele bij supermarkten gekochte blikken en verklaarden dat het vlees bij opening al vies (naar vis) geroken had en dat de inhoud echt niet goed meer was. Zo was het vet ranzig geworden. Het zou zelfs niet meer bruikbaar zijn geweest voor veevoer.


Via internet in Zweden

Inmiddels blijken blikken vlees van deze voorraad via internet ook in Zweden te zijn verkocht.


Een journalist die informeerde bij het vleesbedrijf kreeg te horen: 'Kopers kunnen het vlees zelf opeten of verwerken tot dierenvoer. Ik informeer ze wel over de houdbaarheidsdatum. Ik eet er zelf ook van.' Toen de journalist zich bekendmaakte, verdween het aanbod van dit vlees direct van de website.


De Zweedse voedselautoriteit kende deze informatie nog niet, maar gaat de zaak nu verder onderzoeken.


Lees ook:

Vleesschandaal VS groter dan aangenomen (28 september 2009)

Paardenvleesschandaal in Nieuw-Zeeland (2 september 2009)

22 jaar oud rundvlees mogelijk uit Nederland (31 januari 2006)

Al jaren handel in ‘antiek’ rundvlees (6 februari 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over vleesschandalen

Altijd op de hoogte blijven?