SVN: procesbeheersysteem voor dierenwelzijn

13 juni 2014 Eric Schuurman

Stichting Verskwaliteit Nederland (SVN) biedt vanaf nu al haar aangesloten slachterijen een procesbeheersysteem dierenwelzijn. De SVN reageert daarmee op de door de overheid aangekondigde verscherpte keuringseisen, eerder deze week.

Sinds 1 januari 2013 is Verordening 1099/2009 voor de borging van dierenwelzijn, bij het doden van dieren in het slachthuis, van kracht.

Deze regelgeving zorgt ervoor dat slachtdieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard.

Alle slachthuizen die bij Stichting Verskwaliteit zijn aangesloten hebben hun medewerkers hiervoor al opgeleid, en beschikken over het 'getuigschrift vakbekwaamheid'. Het procesbeheersysteem dierenwelzijn helpt met het verder toepassen en vastleggen van dierenwelzijn in het slachthuis.

Het van SVN richt zich op de werkwijze van afladen tot doden, en op de registratie en borging van dierenwelzijn in het slachthuis. Het systeem is ingericht op basis van wetenschappelijk bewijs, dat een doeltreffende bedwelming en verantwoorde slacht van dieren garandeert.

Juist deze week maakte verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma bekend dat het kabinet komt met ingrijpende maatregelen in de vleessector, omdat het bedrijfsleven en de huidige toezichthouders hun verantwoordelijkheid onvoldoende hebben waargenomen.

SVN staat voor ketensamenwerking, en wil dierenwelzijn, transparantie, hygiëne en veiligheid in de regionale keten (boer – slachter – slager) versterken. Zeventien slachterijen hebben zich bij SVN aangesloten, waaronder Jan Voordouw in Woerden, Theo Slager in Sint Annaland en Nico Kouwen in Lemele.

Altijd op de hoogte blijven?