Suriname neemt illegaal vlees in beslag

13 augustus 2012 Tom van der Meer

PARAMARIBO - In Suriname is een partij van 2.000 kilo illegale vleesproducten in beslag genomen. Vermoed wordt dat de partij uit Brazilië is binnengesmokkeld.

PARAMARIBO - In Suriname is een partij van 2.000 kilo illegale vleesproducten in beslag genomen. Vermoed wordt dat de partij uit Brazilië is binnengesmokkeld.


De inbeslagname gebeurde bij een supermarkt in Paramaribo door ambtenaren van de ministeries van Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV) en van Handel & Industrie (HI). Het ging om gezouten rundvlees en worsten.


'Niet gerapporteerd'

Minister Kermechend Raghoebarsing van LVV zegt van niets te weten. ‘Mijn ambtenaren hebben mij niet gerapporteerd’, zegt hij in de Times of Suriname.


Voedseltechnoloog Ricky Stutgard vindt dat HI stelselmatig verzuimt om hoge sancties op te leggen aan dit soort importen.


Volgens hem moet de voedselwetgeving, die dateert van 1911, zodanig aangepast worden dat dergelijke malafide handel ontmoedigd wordt.


'Misdadigers'

Hij noemt de smokkelaars ‘een stelletje misdadigers, dat  er systematisch op uit is om mensen te vermoorden’.


'Stel dat iedereen een halve kilo van het vleesproduct had gegeten, dan zouden ruim 4.000 mensen deze ‘rommel’ binnenkrijgen. Met de in beslagname is voorkomen dat zij een eventuele voedselinfectie zouden oplopen.'


Lees ook:

Grootscheepse vleessmokkel in Noorwegen (26 juli 2007)


Britse zorgen om illegaal vlees (11 juni 2007) 


Rusland pakt vleessmokkel aan (4 juni 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over illegaal vlees

Altijd op de hoogte blijven?