Sovion mocht Hendrix Meat Group overnemen

13 augustus 2012 Tom van der Meer

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft in 2006 de overname van Hendrix Meat Group door Sovion (tegenwoordig Vion) terecht toegestaan. Het Europese Gerechtshof heeft de procedure van de NVV en NBHV tegen de EC afgewezen.

BRUSSEL - Het is terecht dat de Europese Commissie in 2006 toestond dat Sovion (tegenwoordig Vion) Hendrix Meat Group overnam. Het Europese Gerechtshof heeft de procedure van de NVV en NBHV tegen de EC afgewezen.


Zowel de NBHV (brancheorganisatie voor handelaren, commissionairs en bemiddelaren in levend vee) als de Nederlandse vakbond varkenshouders NVV hadden vanaf het begin geprotesteerd tegen de overname van Hendrix Meat Group door Sovion.


Door de overname zou Sovion meer dan 60 procent marktaandeel verkrijgen op de Nederlandse slachtmarkt.


Eén afzetmarkt

De Europese Commissie ging in 2006 akkoord met de overname, onder meer omdat de varkenshouders voldoende afzetmogelijkheden hielden. Daarbij werd Nederland en Duitsland als één afzetgebied gezien.


NBHV en NVV vochten dit aan omdat Duitse slachters andere varkens vragen. Ook zijn er verschillen in prijsvorming, keuringskosten en langere transportafstanden.


Het Europese Gerechtshof veegt deze argumenten van tafel, meldt het Agrarisch Dagblad. De rechter vindt dat de Europese mededingingsautoriteit zijn werk wel degelijk goed gedaan heeft.


Lees ook:

Vion schrapt naam divisie Fresh Meat (23 maart 2009)

Rechter keurt overname door Vion goed (25 april 2007)

Vleestak Vion wordt Vion Fresh Meat (3 juli 2006)

‘Fusie Dumeco en HMG heeft geen rust gebracht’ (6 april 2006)

Sovion gaat interne krachten bundelen (28 maart 2006)

Varkenshouders overwegen bezwaar Vion-overname (10 februari 2006)

NMa akkoord met overname slachthuis Groenlo door Vion (7 februari 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over overnames

Altijd op de hoogte blijven?