Rusland pakt vleessmokkel aan

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

MOSKOU – De Russische regering gaat korte metten maken met de illegale vleeshandel in het land. Een grote actie om importeurs minutieus door de molen te halen staat op stapel.

De regering kondigde afgelopen week aan met een stofkam door de lijst van alle bedrijven die vlees importeren, te zullen gaan. Hun complete handel en wandel wordt onder de loep genomen. 

De Russen willen alle vleesimporteurs en hun transacties registreren, om de markt beter te reguleren. Voornaamste doel van de actie is het tegengaan van vleessmokkel.

Een aanzienlijk deel van de bestaande vleessmokkel betreft leveranties uit Polen, aldus Moskou. Een groot deel van dit probleem ligt overigens bij de douane. Die zou nauwelijks in staat zijn nauwgezette controles op volumes en kwaliteit van vlees uit te voeren. ‘Vaak komt er veel meer vlees het land in en blijkt die ook nog eens van slechte kwaliteit te zijn', zegt een regeringswoordvoerder. 


Illegaal Pools vlees komt op alle mogelijk manieren het land in, aldus de woordvoerder. 'Vooral via buurlanden. Zo heeft Wit-Rusland onlangs ook een verbod op de import van vlees ingesteld, om transport naar Rusland te voorkomen.'

De helft van deze importen gebeurt door malafide bedrijfjes die constant van naam veranderen. Deze bedrijven worden door de nieuwe actie hard aangepakt.


Alleen dit jaar al heeft Rusland tientallen illegale handeltjes opgerold en voor bijna 16 miljoen euro aan illegaal vlees in beslag genomen.

Lees ook:

Berlijn stuurt Pools vlees terug (30 mei 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Pools vlees

Alle berichten over illegaal vlees

Altijd op de hoogte blijven?