'Poolse slachter betaalt 800 euro voor koffie

13 augustus 2012 redactie

Poolse slachters zouden voor koffie moeten betalen, vaste medewerkers nietBOXTEL – Poolse slachters die via een inleenbedrijf bij Vion worden ingehuurd, zouden per jaar bijna 800 euro moeten betalen voor koffie. Dat stelt vakbondsbestuurder John Klijn deze maand in Meat & Meal.

Klijn hekelt in de rubriek Het Duel de onjuiste behandeling van Polen die in de vleessector werken. Hij haalt daarbij een voorbeeld aan bij Vion.

Klijn zegt: 'De vleesbedrijven zijn niet netjes bezig. Bij de grootste varkensslachterij van Nederland in het zuiden des lands, wordt bijvoorbeeld dagelijks 3,59 euro ingehouden voor koffie. Dat is op jaarbasis zo'n 800 euro. Voor dat geld mogen ze per dag zés kopjes automatenkoffie drinken! Voor Nederlandse werknemers geldt deze regeling niet. De opdrachtgever zegt dat dit een belastingtechnische reden heeft. Kul! Koffie en thee is belastingvrij en geen loon in natura.'

Verkeerd

Vion is 'not amused' door deze beschuldiging. Volgens woordvoerder Marc van der Lee geeft Klijn een verkeerde voorstelling van zaken. 'Vion rekent noch verrekent niets met inleenmedewerkers', zegt Van der Lee.

'De inleenbedrijven hebben een arbeidsovereenkomst met de inleenmedewerkers. VION brengt de inleenbedrijven een bedrag in rekening voor een dienstenpakket dat wij leveren. Dit bestaat ondermeer uit bedrijfskleding, veiligheidsmaterialen zoals schoenen, laarzen, helmen, maliënkolder, veiligheidshandschoenen, messen en gebruik kantine inclusief verstrekkingen.'

De achtergrond hiervan is volgens hem dat vroeger inleenmedewerkers met eigen materialen werkten (messen, stalen, gereedschappen etc) maar uit oogpunt van kwaliteit, veiligheid en wet- en regelgeving is dit niet langer acceptabel en regelt Vion dat centraal voor de inleenbedrijven in de vorm van een dienstenpakket.

'Zoals gezegd brengen we de daaraan verbonden kosten in rekening bij de inleenbedrijven. Het is dus ongeacht de nationaliteit maar van toepassing op alle inleenmedewerkers.'

Op welke wijze de inleenbedrijven ons dienstenpakket in de arbeidsvoorwaarden van de inleenmedewerkers onderbrengen, is een zaak van hen, vindt Van der Lee.

Altijd op de hoogte blijven?