Pluimvee kan comeback maken

14 augustus 2012 redactie

Nancy Morgan, analiste bij de FAO, stelde dat de consumptie van pluimvee – afhankelijk van de regio – het afgelopen jaar flinke klappen heeft opgelopen. Wereldwijd daalde de consumptie met ongeveer 1,4 miljoen ton en stortten ook de prijzen voor pluimveevlees in.

Al met al zit de mondiale vleesconsumptie (alle vleessoorten) in de lift. Van 1990 tot 2006 groeide de markt dankzij de landen in ontwikkeling (zoals China) harder dan andere markten.

Bill Sumner, president van de International Poultry Council, bevestigt Morgan's verhaal. Er zijn landen waar pluimveeconsumptie – lees kip – nog steeds op een all time low is. In Egypte en Turkije is de sector bijna in elkaar geklapt door de dramatische val in consumptie.

Echter, in andere landen zoals de VS rn de UK heeft AI geen langdurige gevolgen gehad. Sumner dankt dit aan (overheids)voorlichting waarbij de nadruk ligt op de veiligheid van pluimveeconsumptie mits de producten goed bereid zijn. Wel hebben deze landen te kampen met verminderde export naar landen waar wel vogelgrieppaniek is uitgebroken.

In Zuid-Oost-Azie onderwijl lijkt pluimveeconsumptie zich evenwel te hebben hersteld. Kortom, het licht staat weer meer op groen. Reden voor analist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank om een gunstige prognose voor de komende 20 jaar af te geven.

In 2025 moet het marktaandeel van pluimvee 33 procent bedragen tegen 30 procent in 2005. Pluimvee zal het hardst groeien van alle vleessoorten, zij het met een afvlakkende groei. Voorwaarde voor deze gunstige toekomstvisie is wel dat de sector verschoond blijft van verdere rampspoed a la AI.

Altijd op de hoogte blijven?