Opnieuw listeria bij Maple Leaf

13 augustus 2012 Tom van der Meer

TORONTO - Bij Maple Leaf in Toronto zijn opnieuw vleesproducten met listeria gevonden. Vier van de in totaal 3850 productsamples testten positief.

TORONTO - Bij Maple Leaf in Toronto zijn opnieuw vleesproducten met listeria gevonden. Vier van de in totaal 3850 productsamples testten positief.


Er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest omdat de fabriek na de hervatting van de productie op 17 september nog geen vleesproducten in de handel heeft gebracht, meldt het Canadese The Globe and Mail.


Behalve in de producten zelf werd ook listeria aangetroffen in 1 van 671 samples die genomen zijn in de ruimten in de fabriek.


'Niets meer te eten'

Maple Leaf-president Michael McCain reageert door te zeggen dat het onrealistisch is om zero tolerance te eisen voor listeria, omdat deze bacterie overal in de omgeving aanwezig is. 'Als dit het tolerantieniveau voor de Canadezen was, zouden ze allemaal sterven, omdat ze dan niets meer konden eten.'


McCain zei verder dat geen bedrijf deze resultaten ooit zou publiceren, maar de fabriek van Maple Leaf zit nu eenmaal ‘in een vissenkom’. Hij zei wel dat verdere testen nodig zijn om te bepalen hoeveel bacteriën er in de samples zitten.


'Twee keer bedenken'

Vinia Dubey, medisch medewerker rond gezondheid van Toronto Public Health, reageerde dat zij zich wel twee keer zou bedenken voordat Maple Leaf’s vlees weer zal worden toegelaten in ziekenhuizen en verpleegtehuizen.


Bob Kingston, president van de Landbouwunie die de inspecteurs van de Canadese voedselautoriteit (CFIA) vertegenwoordigt, zegt dat het klopt dat listeria overal in de omgeving aanwezig is. 'Maar dat betekent nog niet dat verpakkingsruimten van een vleesverwerkend bedrijf daar ook onder vallen. Het is wel degelijk mogelijk om ruimten steriel te maken.'


'Onderdeel protocol'

Verder geeft hij aan dat Maple Leaf normaal gesproken geen producttests uitvoert. 'Ze deden dit alleen als onderdeel van het protocol om het schoon te maken zodat de CFIA de fabriek weer laat produceren. Als dat gebeurt, zal er direct weer gestopt worden met deze producttests en komen besmette producten weer bij klanten terecht.'


Lees ook:

Agency wachtte 5 dagen met Maple Leaf recall (29 september 2008)

Maple Leaf weer open (19 september 2008)

Formax: 'Slicers niet oorzaak listeria' (10 september 2008)

Slicers Maple Leaf bron listeria (8 september 2008)

'Grondig onderzoek naar listeria-uitbraak Maple Leaf (6 september 2008)

Dode en zieken door listeria in vlees (21 augustus 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Maple Leaf

Alle berichten over listeria

Alle berichten over voedselveiligheid

Altijd op de hoogte blijven?