Ook vogelgriep in Rusland

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

MOSKOU – In Rusland zijn op zeker 5 plaatsen kippen aangetroffen die besmet zijn met het dodelijke H5N1-virus. Her Russische ministerie van Volksgezondheid sloeg direct groot alarm.

MOSKOU – In Rusland zijn op zeker 5 plaatsen kippen aangetroffen die besmet zijn met het dodelijke H5N1-virus. Het Russische ministerie van Volksgezondheid sloeg direct groot alarm.


De besmette kippen waren allemaal door particulieren gekocht op markten in Moskou. De handel in pluimvee is direct stilgelegd. Het verbod blijft zeker een maand van kracht, meldt het AD.


Ook is begonnen met een grote inentingsactie op boerderijen in de regio. De autoriteiten zeggen dat er geen reden voor paniek is, omdat het virus tot nu toe alleen is ontdekt bij particuliere kippenfokkers.


Kippenfokkers in de regio houden veelal kippen om wat bij te verdienen. Deze versnippering maakt de controle en opsporing van de bronnen van besmette kippen extra lastig.


Omdat er zeer strenge vorst voorspeld wordt, met temperaturen van 20 tot 25 graden onder nul, is het virus nu niet erg actief. Daardoor krijgen de autoriteiten wat tijd om de epidemie grondig aan te pakken.


Het vogelgriepvirus heeft zich 'sneeky' naar Moskou begeven. Afgelopen zomer dook het op in Siberië, terwijl er 2 maanden geleden meldingen kwamen over besmettingen in de zuidelijke provincies van Rusland.


Lees ook:

Britten: Hongaars vlees is bron vogelgriep (13 februari 2007)  


Ook vogelgriep in Turkije (12 februari 2007)


Klik op ons dossier vogelgriep voor alle berichten over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven?