Onderzoek naar ritueel slachten

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - Landbouwminister Gerda Verburg gaat overleggen met joodse en islamitische slachterijen over het onverdoofd ritueel slachten van dieren. Ook komt er een onderzoek.

DEN HAAG - Landbouwminister Gerda Verburg gaat overleggen met joodse en islamitische slachterijen over het onverdoofd ritueel slachten van dieren. Ook komt er een onderzoek.


Zij laat onderzoeken of er sprake is van 'welzijnsaantasting' bij het onverdoofd doden en leeg laten bloeden van kippen, schapen, geiten en runderen. De resultaten van dat onderzoek worden in oktober verwacht.


Verburg liet dat de Tweede Kamer donderdag weten. 'Afhankelijk van de uitkomst van dit rapport zal ik bezien of en zo ja in hoeverre aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn', schrijft zij in een brief aan de fracties.


'Onaanvaardbaar'

De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) gaf al eerder aan dat rituele slacht het welzijn van dieren 'onaanvaardbaar' aantast.


Vooral runderen zouden veel stress en pijn ervaren, meldden de dierenartsen. Ook de fracties van PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren maken bezwaar tegen de slachtmethode.


Verburg is in gesprek met islamitische en joodse organisaties om helder te krijgen wat zij nu precies onder 'onbedwelmd' slachten verstaan. In Nederland worden jaarlijks naar schatting twee miljoen dieren ritueel geslacht.


Lees ook:

Dierenpartij maakt initiatiefwet rituele slacht (20 maart 2008)

Vleessector wil snel overleg rituele slacht (17 maart 2008)

'Verbied ritueel slachten' (16 maart 2008)

Rituele slacht brengt Egypte ver (8 februari 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over rituele slacht

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.' Stem hier

Altijd op de hoogte blijven?