Offerslacht meestal volgens regels

13 augustus 2012 redactie

Moslims over de hele wereld maken zich op voor het offerfeestKERKRADE - Moslims in Nederland houden zich in het algemeen goed aan de regels, die gelden voor de rituele slacht van schapen, geiten en runderen in het kader van het offerfeest.

Op een enkeling na laten zij hun dieren zoals het hoort slachten in aangewezen islamitische slachthuizen. 'Niet alle illegale slachtingen zie je natuurlijk, maar het algemene beeld is toch wel dat het goed gaat de laatste jaren', zegt een woordvoerder van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw.

Het offerfeest (id al-adha) begint dinsdag. De AID-inspecteurs zullen gedurende enkele dagen speuren naar illegaal geslachte dieren. Het aantal dieren, dat tijdens het offerfeest illegaal geslacht wordt, loopt gestaag terug. Vorig jaar betrapten de inspecteurs slechts enkele illegale slachters. In 2003 slingerden zij nog 53 mensen op de bon voor het slachten van schapen in de badkamer, schuur of op andere illegale plaatsen.

Moslims moeten hun schapen, runderen en geiten voor de rituele slacht naar een van de 93 aangewezen slachthuizen in Nederland brengen. Dit jaar zullen in Nederland volgens planning 78.525 schapen en geiten en 3.296 runderen geslacht worden voor het offerfeest, blijkt uit VWA-cijfers.

Altijd op de hoogte blijven?