Nieuwbouw Roerink moet deels weer plat

13 augustus 2012 Tom van der Meer

ENSCHEDE - Nieuwbouw van Roerink Kalfsvlees in Enschede moet gedeeltelijk weer worden afgebroken. Dit omdat het pand niet in overeenstemming is met wat in het bestek was afgesproken.

ENSCHEDE - Nieuwbouw van Roerink Kalfsvlees in Enschede moet gedeeltelijk weer worden afgebroken. Dit omdat het pand niet in overeenstemming is met wat in het bestek was afgesproken.


Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald, meldt De Ondernemer. De bouwwerkzaamheden aan het pand liggen al twee jaar stil door een slepend conflict tussen de aannemer en opdrachtgever Roerink.


Hans Roerink, eigenaar van het vleesbedrijf, wilde een geheel thermisch verzinkte staalconstructie voor zijn pand. Dit om roestvorming uit te sluiten.


Goedkoper alternatief

De bouwcombinatie Merksteyn/Plegt-Vos heeft in het begin zeven thermisch verzinkte palen geplaatst, maar koos voor de rest van de constructie voor een goedkoper alternatief, namelijk gepoedercoat staal. Dit vanwege sterk gestegen staalprijzen.


De bouwers gaven tijdens de gerechtelijke procedure aan dat poedercoaten minstens zo goed is als verzinkt staal. Hierdoor konden ze 35.000 euro goedkoper werken, dan wanneer volgens het bestek gebouwd was.


De keuze voor goedkoper staal was echter niet overlegd met Roerink. Hierdoor ontstond een conflict dat leidde tot het geheel stilleggen van de bouw.


Ander pand

Roerink, die in Hengelo met zijn 17 medewerkers tellende bedrijf, tegen de grenzen van groei aanliep, besloot in Enschede uit nood een alternatief, bestaand pand te kopen. Het bedrijf zit daar nu een jaar.


Ondertussen is het half afgebouwde karkas op een zichtlocatie langs de A35 een doorn in het oog van ondernemers in de omliggende bedrijfspanden. Het wordt al ‘spookpand’ genoemd.


'Waarom doorgebouwd?'

Volgens Roerink betekent de uitspraak van de rechter dat de nieuwbouw nu deels weer moet worden afgebroken. 'Ik snap niet waarom ze nog een tijdje doorgebouwd hebben, terwijl ik al had aangegeven dat ik hier niet mee akkoord zou gaan.'


Merksteyn/Plegt-Vos heeft overigens nog drie maanden om in hoger beroep te gaan. Of dit gebeurt hangt volgens een woordvoerder van de bouwcombinatie af van gesprekken die nu met Roerink worden gevoerd.


Lees ook:

Esbro wil naar Wehl (15 juli 2009)

Langeveld Sleegers bouwt nieuw in Nijmegen (10 juni 2009)

Weyl gaat verhuizen (15 januari 2009)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over nieuwbouw

Altijd op de hoogte blijven?