Minder zoute lunch leidt niet tot compensatie

17 maart 2015 Eric Schuurman

Consumenten die een lunch nuttigen met producten die gemiddeld 41% minder zout bevatten, accepteren deze producten en compenseren de lagere zoutinname niet in de loop van de dag. Voedingsmiddelen met een verlaagd zoutgehalte kunnen dus daadwerkelijk bijdragen aan het verminderen van de dagelijkse zoutinname.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor de deelnemers aan de test werden bijna alle producten van hun lunchbuffet vervangen door alternatieven die 29 tot 61% minder keukenzout bevatten. Uit de studie bleek dat de deelnemers niet meer of minder gingen eten, en de meeste lunchproducten even lekker bleven vinden. Hierdoor consumeerden de deelnemers gemiddeld 2,5 gram zout minder dan een andere groep, die voedingsmiddelen met een regulier zoutgehalte bleef eten. De deelnemers werden gedurende de studie niet geïnformeerd over de zoutverlagingen.

Natriumuitscheiding

Om te beoordelen of een lunch met minder zout ook de totale dagelijkse zoutconsumptie verlaagt, is van beide groepen twee maal de natriumuitscheiding in de urine over 24 uur gemeten. Op deze manier kan worden gemeten hoeveel keukenzout iemand heeft geconsumeerd. De natriumuitscheiding daalde evenredig met het lagere zoutgehalte van de lunch.'Daaruit kon worden geconcludeerd dat deelnemers na de zoutverlaagde lunch niet op andere eetmomenten op de dag hun zoutinname compenseren door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar tussendoortjes als chips of zoute drop', aldus Dr. Anke Janssen van de Wageningen Universiteit.

Altijd op de hoogte blijven?